x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Îngerul cu foarfecă şi copite

Îngerul cu foarfecă şi copite

de Ştefan Mitroi    |    26 Feb 2012   •   21:00
Îngerul cu foarfecă şi copite

E dracul gol ingerul acesta! In seara zilei de vineri, 24 februarie a.c., am vazut, mai bine zis, am auzit, ce inseamna marea sa putere. Ascultam la Radio Romania Actualitati o dezbatere in direct pe teme militare. Unul dintre invitati, generalul in rezerva Mihai Popescu, fost sef al Statul Major General al Armatei Romane, ii lua cam des in catarea vorbelor pe actualii guvernanti, tragand asupra lor rafale nimicitoare. As fi ipocrit daca as zice ca nu-mi placea, nu atat ce spunea generalul, desi imi placea si asta, cat faptul ca la postul national de radio se exprima o voce care nu era deloc de partea puterii. Sincer sa fiu, ma gandeam cu teama la soarta bietului redactor al emisiunii, Radu Dobritoiu, invidiindu-l in acelasi timp pentru curajul de care dadea dovada. De fapt, omul incerca sa tina discutia cat mai departe de politica, insa n-avea cum sa taie microfonul invitatilor. Traim, cel putin asa credeam pana vineri seara, intr-o tara in care libertatea opiniei este garantata prin Constitutie. Pesemne ca asa credea si redactorul, de aceea a si ramas interzis cand pe la jumatatea emisiunii s-a auzit un ecou ciudat, dupa care, pret de vreo treizeci de secunde, nu s-a mai auzit nimic. Ingerul forfecar, caci despre el este vorba, intervenise mai mult decat trebuie, taind nu doar telefonul generalului Popescu, ci sunetul intregii emisiuni. Foarfeca il vizase numai pe general, emisiunii si redactorului ei vrand probabil sa le dea un simplu avertisment. M-am pipait, daca pot spune asa, de tara, poate ca ma aflam, fara sa-mi dau seama, in Coreea de Nord sau in Siria, nu in Romania. Eram unde trebuie, doar ca ingerul, ingerasul lor, nu al nostru, isi aratase inca o data puterea sa mare.

Stiam de telefoane ascultate si de petice decupate din conversatia celor de pe fir, pentru a croi la timpul potrivit din ele hainute vargate. Stiam si de sertarele Cerului in care sunt pastrate aceste petice, ca si de croitoriile DNA, carora putin le pasa ca sunt iesite din moda, vazandu-si mai departe de treaba. La emisiuni de radio intrerupte, si unde?, la postul national, nu radio Vascauti sau Pocreaca, nu credeam sa fiu vreodata martor. Toate lucrurile importante se intampla, daca ma gandesc bine la ziua in care a fugit Ceausescu, vineri seara. E bine ca ingerul forfecar sa tina seama de asta. Si sa mai tina seama de un lucru, se poate ivi, cand te astepti cel mai putin, foarfeca unui inger c-o putere mai mare, care nu taie emisiuni, ci aripi de ingeri, carora le-au crescut, pe sub nimbul de sluijitori ai democratiei, coarne.

In ce-l priveste pe redactorul ce s-a pomenit fara voia lui in vartejul acestor lucruri, nutresc nadejdea ca draga de societate civila, pot intra si militarii aici, sa stiti, va veghea sa nu-l nimereasca in plin vreo copita, caci acolo unde apar coarne, cresc, din pacate, si copite!

×