x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Înregistrarea secretă, bomba care face fâs

Înregistrarea secretă, bomba care face fâs

de Miruna Munteanu    |    18 Aug 2009   •   00:00

Anunţată insistent de mai multe zile, marea "bombă de presă" care ar fi trebuit să demonstreze că Elena Udrea este victima inocentă a unei conspiraţii politicianiste s-a dovedit doar un fâs mediatic. Şi o tentativă de manipulare după reţetarul profesioniştilor dezinformării.

Să recapitulăm. Săptămâna trecută, prin redacţii a fost lansat zvonul că o înregistrare clandestină aruncă în aer credibi­litatea Comisiei parlamentare care investighează activitatea de la Ministerul Turismului. Se spunea că membrii Comisiei fu­seseră surprinşi punând la cale "execuţia" Elenei Udrea, complotând inclusiv în vederea fabricării unor probe.

Înainte de a-şi croi drum în paginile ziarelor, "informaţia" a fost intens promovată pe bloguri. O metodă verificată deja în imundele scandaluri sexuale cu miză politică de pe la noi - vezi cazul Birchall. Sute de postatori anonimi au simţit brusc nevoia să-şi manifeste indignarea faţă de "metodele staliniste" utilizate pentru denigrarea celei mai blonde dintre ministresele României. Deşi nimeni nu auzise încă înregistrarea "incendiară", toată lumea părea convinsă că ea este cât se poate de compromiţătoare pentru Comisia condusă de Ludovic Orban.

În sfârşit, duminică, "marea dezvăluire" s-a produs. Fără să demaşte nimic mai grav decât faptul că Orban vrea să plece o săptămână în concediu. Nici vorbă de probe contrafăcute sau de conivenţe mincinoase. Nimic şocant sau scandalos. Doar discuţii despre programarea viitoarelor audieri şi despre structurarea investigaţiilor. De remarcat o diferenţă de viziune în sânul Comisiei. O voce (identificată - se pare, eronat - ca fiind a lui Petre Lakatos) susţine că ancheta ar trebui să se concentreze exclusiv asupra faptelor cu un evident caracter penal. Adriana Săftoiu este, însă, de părere că şi risipa banului public merită aprofundată, chiar dacă este doar imorală, nu neapărat ilegală.

Nimic din înregistrarea clandestină nu sugerează că Elenei Udrea i s-ar înscena ceva. Că membrii Comisiei ar crede-o curată ca lacrima, dar vor totuşi să o împroaşte cu noroi. Dimpotrivă, toţi par convinşi că există nereguli grave la Ministerul Turismului.
Atunci, ce rost a avut lansarea acestei petarde?
Explicaţia e simplă. Odată ancorat în mentalul colectiv, un zvon abil gestionat este greu de contracarat. Puţini români vor avea, probabil, răbdare să asculte cele 31 de minute de discuţii plictisitoare din cadrul Comisiei Udrea.

Cei mai mulţi se vor mulţumi să citească nişte titluri de ziare, sau câteva comentarii pe bloguri. La talk-show-urile televizate, propagandiştii PD-L vor invoca fără să clipească "dovada" care nu dovedeşte nimic. Miza: deturnarea atenţiei şi a dezbaterii publice. Contraofensiva mediatică.

S-a încercat şi în cazul Ritzi, cu patetica acuzaţie că raportul Comisiei parlamentare ar fi fost redactat dinainte de finalizarea anchetei. Fostul ministru al Tineretului, care acum dă cu subsemnatul la DNA, poza şi ea în victimă a unui complot politic. Stratagema nu este originală. Atacul e cea mai bună apărare.

×
Subiecte în articol: editorial