x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale INS, salon guvernamental de infrumuse-tare estetica

INS, salon guvernamental de infrumuse-tare estetica

de Mihai Tanasescu    |    22 Mar 2006   •   00:00
INS, salon guvernamental de infrumuse-tare estetica

Cifre ajustate din creion afiseaza succesul rasunator al politicilor portocalii

Saptamana trecuta, au fost facute publice datele statistice oficiale pentru anul trecut. Pe tacute, Institutul National de Statistica (INS) si-a cautat trusa de farduri si a aranjat "pe ici, pe colo" mai multi indicatori macroeconomici. Cum? A schimbat metodologia de raportare. Pentru un ochi avizat insa, "eforturile" statisticienilor pentru "coafarea" cifrelor de anul trecut sunt chiar stridente.

Pornind de la cresterea economica, care avea initial o tinta curajoasa de 6%, revizuita la mijlocul anului la 5,7%, INS ne spune la sfarsit de an ca vom avea, pentru 2005, o crestere de aproximativ 4%. In mod normal, prima intrebare care iti vine in minte este cum a reusit Romania ca intr-un trimestru, respectiv ultimul din anul 2005, sa inregistreze o crestere economica aproape dubla decat s-a realizat in primele luni ale anului?

Pentru a se putea obtine o crestere anuala de 4,5%, era nevoie ca in ultimul trimestru sa se realizeze o crestere de aproximativ 5,6%-5,7%, asa ca nu a fost nevoie decat de un simplu calcul matematic pentru a se "corecta" valoarea unui indicator macroeconomic important. Cifrele au fost rastalmacite, astfel incat rezultatul guvernamental sa nu fie unul de sub 4%.

Industria romaneasca a inregistrat, in fapt, o crestere mediocra. Potrivit statisticilor oficiale, ea a inregistrat o crestere de 10% la sfarsitul lunii decembrie. Si asta in conditiile in care cu numai o luna in urma inregistra un plus de abia 3,5%. Paradoxal, chiar in luna decembrie, cand oamenii muncesc mai putin si zilele nelucratoare sunt mai multe, cresterea economica explodeaza. O asemenea crestere este practic imposibila, atata vreme cat in nici o luna a anului 2005 nu s-a mai inregistrat o asemenea cifra. Constatam, din nou, acelasi model de acrobatie matematica.

Un alt exemplu al statisticii strambe promovate de magicienii Aliantei portocalii este legat de productivitatea muncii. Statisticienii isi propun, din nou, sa ne convinga de faptul ca, in luna decembrie, luna cadourilor, aceasta a crescut cu 16%. Dupa ce, in primele 11 luni, productivitatea a inregistrat o crestere de numai 4,2%, la sfarsitul anului, ea a primit un impuls "din creion" de pana la 5,2%. Din pacate, nici aceasta crestere nu este explicata, pentru a putea fi credibila.

Puterea foloseste toate instrumentele pe care le poate manipula pentru a decredibiliza performantele anilor 2001-2004 si pentru a deforma mesajul Opozitiei. Statistica se adauga unui arsenal premeditat alcatuit din Parchet, DNA si unele ziare aservite actualei Puteri. Cifre ajustate din creion afiseaza succesul rasunator al politicilor portocalii. In spatele cifrelor se ascunde mizeria cotidiana, in care se zbate majoritate cetatenilor acestei tari. Guvernarea de dreapta i-a lovit pe cei mai napastuiti dintre romani - pensionarii. Impotriva preturilor tot mai mari la alimente si utilitati, pensionarii au fost lasati sa se descurce, in plina iarna, cu o amarata de pensie prea putin "recalculata".

Dincolo de calculele sofisticate ale statisticienilor, realitatea ofera putine certitudini: economia nationala merge prost, divergentele de opinie si viziune politica intre cei aflati la guvernare se accentueaza, iar instabilitatea politica provoaca nesiguranta si regres in mediul economic. Mai mult, si mai important, tot mai multi oameni traiesc in saracie. Puterea de cumparare a scazut, iar valoarea punctului de pensie inregistreaza cea mai scazuta valoare din ultimii ani.

Si 2006 va avea indicatori economici mediocri, ceea ce va conduce la accentuarea decalajelor si la inrautatirea nivelului de trai. Potrivit estimarilor Societatii Academice Romane, evolutia economiei romanesti inregistreaza o tendinta descendenta, in timp ce riscul izbucnirii unei crize financiare, in anii care urmeaza, este foarte ridicat. Ritmul de crestere al productivitatii s-a diminuat substantial in ultimul an, exporturile au scazut, pe fondul aprecierii continue a monedei nationale. Competitivitatea economiei, a companiilor si a produselor romanesti este in scadere accelerata. Dar cine mai are puterea si dorinta sa priveasca dincolo de statisticile portocalii, cand avem parte de perdele de fum atat de bine regizate?

×
Subiecte în articol: editorial crestere