x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Întâlnire în ceas de seară şi cu tâlc

Întâlnire în ceas de seară şi cu tâlc

de Sorin Roşca Stănescu    |    23 Ian 2013   •   16:08

În biroul preşedintelui Senatului Crin Antonescu s-au întâlnit ieri seara liderii USL cu guvernatorul Traian Băsescu. Sub pretextul analizării situaţiei României din punctul de vedere al supravegherii noastre de către UE la capitolul Justiţie. Dar discuţia care a stârnit, şi va stârni cu certitudine şi în zilele următoare, cele mai aprinse dezbateri este strict de natură politică. Şi se referă la posibilitatea de a avea un preşedinte mai devreme. Respectiv în primăvara anului viitor. Ce doresc liderii USL şi ce doreşte Traian Băsescu? În ce masură obiectivele lor ar putea avea un punct de convergenţă? Iar dacă răspunsul este afirmativ, cu ce folos se poate alege cetăţeanul?

În ciuda pactului de coabitare semnat între Traian Băsescu şi Victor Ponta, între un Traian Băsescu decapitat politic la refendum şi care se cramponează de scaunul de la Cotroceni, cu sprijinul unor birocraţi UE şi chiar a unor reprezentanţi de guverne şi un Victor Ponta aflat, practic, pe fâşia albă dintre două guverne, Ponta 1 şi Ponta 2, este clar că tensiunile nu se atenuează. Traian Băsescu ţine cu dintii să-şi păstreze punctele de presiune, care sunt serviciile secrete, marile parchete, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, CSM, ANI etc., în timp ce USL se dă peste cap să le elibereze sub aspect politic şi să redea aceste instituţii proprietarilor de drept, care sunt cetăţenii României. În perspectiva, tensiunile, departe de a se diminua, vor creşte. USL e sătul până peste cap de Băsescu, dar şi Băsescu e sătul până peste cap de USL.

În aceste condiţii, trebuie cautată o ieşire onorabilă dintr-un cerc politic vicios. USL, pentru a reuşi să repornească România, are nevoie de stabilitate, nu de o continuă bătălie politică cu Preşedinţia şi, la rândul său, Traian Băsescu îşi propune cu certitudine o ieşire paşnică de pe scenă. Cel puţin de pe scena prezidenţială. Pe de altă parte, PDL sucombă sub ochii opiniei publice iar o soluţie care trebuie luată în calcul, şi a şi fost lansată de Elena Udrea, poate fi şi este implicarea lui Traian Basescu. Care, însă, nu se poate întâmpla decât în condiţiile în care acesta este eliberat de constrângerile funcţiei prezidenţiale, pe care o exercită fără a mai fi legitimat politic.

Pentru România, şi mă gândesc acum exclusiv la interesul naţional, ar fi într-adevăr salutar ca alegerile pentru Parlamentul European să fie simultane cu alegerile prezidenţiale. Această operatie, care ar fi mai puţin costisitoare şi mai puţin traumatizantă pentru cetăţenii chemaţi la urne, ar putea fi efectuată în trei moduri. Fie prin schimbarea, până atunci, a Constituţiei, fie printr-o înţelegere cu Traian Băsescu, care ar urma să renunţe la câteva luni din mandat, fie, ceea ce mi se pare mai plauzibil, alegerile pot fi organizate de Guvern bine mersi în primăvară, urmând ca preşedintele nou ales, respectiv Crin Antonescu, să-şi intre în pâine abia la soroc. Adică la sfârşitul anului. Oricare variantă e mai bună decât ceea ce avem acum.

Sursa: CorectNews

×