x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Interventia, esecul prevenirii terorismului

Interventia, esecul prevenirii terorismului

de Radu Tudor    |    08 Oct 2005   •   00:00
Interventia, esecul prevenirii terorismului

Dezvaluirea privind existenta unei celule Al-Qaeda pe teritoriul Romaniei confirma ingrijorarea unor specialisti potrivit carora tara noastra se afla in atentia organizatiilor teroriste. Fie ca e vorba de o baza logistica, de spalare de bani sau pur si simplu de racolare de adepti pentru atentate, Romania nu este ferita de amenintare. Recent, Brigada Antiterorista a efectuat un exercitiu public de interventie la Aeroportul Baneasa. Semnalul dat este ca luptatorii antiteroristi sunt pregatiti oricand sa intervina. Problema e una singura: interventia antiterorista, fie ea si eficienta, inseamna de fapt esecul prevenirii. Iar exemplele tragice date de atentatele din SUA, Turcia, Spania sau Marea Britanie ne arata ca mortii se numara cu sutele daca nu reusesti sa previi, sa afli din timp de punerea la cale a unor explozii cu efect devastator in zonele aglomerate.

Am auzit persoane care se intrebau, dupa ce au citit articolul din Jurnalul National: "Ce mare branza au facut arabitoii aia? Ce, aveau vreo bomba asupra lor? Astea sunt vrajelile serviciilor, care vor sa se dea importante!".

Acest gen de opinii ma lasa perplex. Daca nici dupa atatia morti nevinovati prin capitale occidentale (printre care si romani) nu suntem constienti ca amenintarea e langa noi, atunci probabil scepticii au nevoie intr-adevar de un atentat pe aici sa se convinga. Scepticismul acesta gaunos, periculos si transmisibil!

Daca facem si noi aceleasi greseli ca si americanii si europenii, ezitand sa luam masuri drastice de prevenire, vom avea indiscutabil atentate pe la noi. Fundamentalistii islamici actioneaza acolo unde gasesc brese in sistemele de securitate ale unor tari. Romania este membra NATO, lupta alaturi de SUA si alti aliati in coalitia internationala antiterorista. Sunt argumente suficiente pentru militantii fanatici, adepti ai Al-Qaeda sau ai altei organizatii, sa puna la cale un atentat.

Aproape 1.000 de cetateni straini, majoritatea musulmani, au fost expulzati in ultimii 10 ani din Romania pentru incalcarea Legii sigurantei nationale. Ceea ce inseamna ca amenintarea a existat in permanenta si ca extremistii au incercat vulnerabilitatea sistemului romanesc.

Este de salutat atitudinea autoritatilor romane, in special a serviciilor de informatii, care nu ezita sa ia cele mai ferme decizii inainte ca o tragedie sa se intample. In anii trecuti, expulzarea si declararea drept persona non grata a unor cetateni indezirabili erau mai simple. O notificare a SRI, pe baza unui dosar cu probe, ajungea la Ministerul de Interne. Iar Politia de Frontiera impreuna cu Serviciul pentru Straini puneau in aplicare masura expulzarii. Acum, circuitul e altul. SRI trimite dosarul la Parchet, un procuror instrumenteaza cazul, decizia este data de un judecator, iar MAI o pune in aplicare. E un circuit cam lung si complicat. Daca amenintarea e iminenta, nu prea ai timp de birocratie. Dar legea trebuie respectata.

Autoritatile romane, in frunte cu primul-ministru Tariceanu si cu presedintele Basescu, trebuie sa acorde o atentie speciala acestui dosar. Al existentei terorismului in Romania. Este fundamental ca aceia care lupta pentru combatere sa stie ca au sprijin politic neconditionat, ca se pot baza pe resurse suplimentare in caz de nevoie si ca masurile preventive, chiar daca pot parea excesive, sunt binevenite.

E un proverb care spune ca prostii invata din propria experienta, iar desteptii din experienta altora. Imi place sa cred ca, in materie de antiterorism, romanii se incadreaza in cea de-a doua categorie. Pentru mult timp de acum incolo.

×
Subiecte în articol: editorial