x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Într-adevăr, o idee proastă!

Într-adevăr, o idee proastă!

de Ilie Serbanescu    |    21 Mar 2011   •   19:31

Dl Isărescu pare să vrea cu hotărâre să nu ne mai furăm căciula! Altfel nu ar putea fi interpretată insistenţa cu care a intervenit public în ultimul timp în mai multe rânduri, într-o încercare de bun augur de a determina evitarea capcanei pe care ar reprezenta-o în actuala situaţie a economiei o stimulare a consumului. După ce a menţionat cerinţa, într-o primă fază, a obţinerii de creştere economică în condiţiile stagnării consumului, guvernatorul a revenit şi mai explicit: stimularea consumului este o idee proastă, creşterea economică trebuind realizată pe seama muncii, pe seama sporirii producţiei, prin investiţii!
Nimic mai clar şi mai binevenit!

Clar, pentru că formularea nu lasă dubii şi nu poate fi interpretată altfel decât a fost în intenţia guvernatorului. Ceea ce, având în vedere influenţa puternică a acestuia în mediile politico-economice, este foarte important, căci nu dă altora, cu diferite interese, posibilitatea unor răstălmăciri. Binevenit, pentru că există o tendinţă dezastruoasă, atât printre politicieni, cât şi printre oameni de afaceri, de a determina stimularea consumului pentru a readuce creşterea economi­că. A fost un reproş constant la adresa Gu­vernului că nu a adoptat aşa-nu­mite „măsuri anticriză” – de fapt, mă­suri de stimulare a consumului! Iar capcana momentului este teribilă: presiunea permanentă în direcţia unor asemenea măsuri a ajuns acum la paroxism, în sânul însuşi al puterii exprimându-se explicit ideea că, după tăierile de până acum, ar fi momentul să fie stimulat consumul pentru a se obţine în sfârşit creşterea econo­mică promisă şi deocamdată necon­cre­tizată.

Ideea este susţinută de ce­rinţa politică de a se demonstra prin niscai creştere economică pur şi simplu că austeritatea promovată timp de doi ani a avut un rost! Iar la anu’ sunt două rânduri de alegeri! Despre opo­ziţie nici nu discutăm, pentru că aceasta o ţine de fapt cu stimularea con­sumului de când se tot fac tăieri de salarii şi majorări de impozite. Ţi­nând cont de tot acest context, este foar­te important că mesajul dlui Isă­res­cu a fost rostit răspicat şi, în plus, a venit de data aceasta – spre deosebi­re de alte dăţi – nu tardiv, ci la timp, când încă nu s-a întreprins pasul gre­şit!

Mesajul dlui Isărescu este logic şi foarte simplu. Că politicului nu-i prea pla­ce este o altă problemă! Acest me­saj dă expresie unei realităţi de necontestat. În măsura în care consumul a ajuns să ocupe 70%-80% din PIB, o creştere economică pe ansamblu nu poate fi obţinută fără creşterea consumului, numai că aceasta înseamnă adâncirea dezechilibrelor producă­toa­re de criză, adică tocmai dezechilibrele împotriva cărora trebuie luptat. Spunând pe şleau lucrurilor, creş­terea economică pe articulaţia actualului model economic cu o pondere disproporţionată a consumului nu vin­decă, ci mai mult face rău eco­no­miei. Iată de ce stimularea consumului este o idee proastă şi singura so­luţie o constituie încercarea de a ob­ţine creştere economică pe producţie sau, cum a spus dl Isărescu, pe mun­că, pe muncă şi iar pe muncă.

A ne re­pezi cu stimularea consumului spre a obţine creştere economică ar fi un fel de furare a căciulii proprii, iar du­pă doi ani de austeritate care a ur­mă­rit tocmai să tundă din con­secinţele consumului bazat pe credi­te fără noimă ar fi chiar ceva cretin! Ce rost au mai avut atunci tăierile de sa­­larii şi programe sociale şi ma­jo­ră­rile de impozite dacă acum, prin sti­mularea consumului, ne-am în­toar­ce repede, repede de unde am ple­cat?! Noroc că pentru stimularea con­sumului nici nu există bani! Creş­terea vertiginoasă a restanţelor la bănci le face pe acestea reticente în a aco­rda noi credite, statul este deja fa­lit, iar din ceruri bani pentru consum nu vin!

×
Subiecte în articol: editorial