Presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu au participat la Reuniunea de primavara a Consiliului European de la Bruxelles.
Cum era de asteptat, oficialii nostri s-au zbatut sa afle cate ceva, in premiera, despre admiterea Romaniei in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007.
Cele aflate au fost expuse de Traian Basescu intr-o conferinta de presa de rutina tinuta la Bruxelles si intr-o intalnire cu iz de taifas, la o berica, avuta sambata la Cluj.
Ce s-a putut dibui din declaratiile lui Traian Basescu? Un adevar pe care oficialii europeni se straduiesc sa ni-l spuna in varii forme in ultimul timp.
Romania nu e pregatita pentru aderarea la 1 ianuarie 2007! Sectoare cheie ale economiei noastre, cum ar fi agricultura, finantele, vor fi supuse inca trei ani monitorizarii.
Desigur, cum sta bine unui politician ajuns la putere, Traian Basescu a incercat sa imblanzeasca vestea, reluand teza guvernului performant, dar mai ales a atmosferei de la Bruxelles, care atmosfera e diferita de cea din 2005. Numai ca tot domnul presedinte ne-a confirmat spusele oficialilor popositi la noi in tara. Ale oficialilor seriosi, nu ale celor sturlubatici, precum italianul Franco Frattini, Comisarul care, sub influenta traditionalelor produse romanesti servite in
vile de protocol discrete (ca si pe vremea PSD-lui, atat de criticat de Traian Basescu pentru tentativa de mituire a oficialilor europeni), a tinut sa ne asigure ca totul va fi bine si la vara cald.
Romania va fi admisa in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007. Va fi insa, ca si in 2004, o decizie strict politica. Rapoartele despre noi dovedesc in chip zdrobitor ca nu suntem pregatiti sa intram in UE la data respectiva. Mai grav, rapoartele arata ca, in clipa inscrierii in sistemul european, economia romaneasca se va scurtcircuita mai ceva ca o instalatie electrica dintr-un sopron, conectata la curentul de inalta tensiune. Cum insa o amanare a aderarii ar da mari batai de cap birocratiei de la Bruxelles (de priceput cate hartii ar trebui respectiv sa fie refacute!)
si ar insemna un esec politic grav al mai marilor Uniunii, se va alege solutia integrarii partiale. Anumite sectoare, cum ar fi, de exemplu, agricultura, vor fi supuse monitorizarii in continuare, astfel incat sa poata fi activata clauza de salvgardare.
Ce inseamna asta pentru soarta sectoarelor respective dupa data aderarii oficiale nu cred ca trebuie sa mai insistam. Mult mai importanta mi se pare semnificatia aceste decizii: UE recunoaste ca in domenii economice vitale ale integrarii, cum ar fi, de exemplu, agricultura, suntem ramasi in urma. Recuperarea acestei ramaneri in urma obliga la monitorizare. Altfel spus, Romania va fi in situatia unui bolnav care primeste biletul de externare nu pentru ca
s-a insanatosit deplin, ci pentru ca spitalul e supraaglomerat. Dat fiind ca bolnavul poate merge pe picioare, el se va duce acasa, unde va urma un tratament supus unei monitorizari stricte din partea medicilor. Asta, daca nu cumva intre timp va da ortul popii!
Despre rezultatele reuniunii de la Bruxelles, Traian Basescu n-a tinut pana acum nici o conferinta de presa extraordinara. N-a avut nici o interventie televizata mai acatarii. S-a referit in schimb, in cadrul intalnirii de la Cluj, la necesitatea ca judecatorii sa "nu ascunda fondul sub proceduri". Multi vor fi fost mirati de aceasta preocupare a domnului presedinte, de meserie matroz, fata de raportul dintre fond si proceduri in practica judiciara romaneasca. Si-au amintit insa un lucru: luni, la Tribunalul Bucuresti, se judeca cererea de arestare preventiva a lui Dinu Patriciu. Pana acum, judecatorii au respins solicitarea procurorilor invocand erorile de procedura. Preocuparea lui Traian Basescu pentru raportul dintre fond si proceduri isi gaseste astfel explicatia. Alaturi de atacurile violente la adresa judecatorilor, vizibila preocupare a presedintelui in materie de fond si proceduri e o clara, categorica tentativa de a influenta decizia de luni a Tribunalului pentru o sentinta de arestare a lui Dinu Patriciu.
Traian Basescu a sustinut si sustine ca exprima public preocuparile majore ale poporului roman. Sa nu fie o preocupare a poporului roman faptul ca in anumite sectoare vitale ale economiei nu suntem pregatiti sa facem fata exigentelor Uniunii Europene? Si sa fie, in schimb, o preocupare majora a poporului roman faptul ca Dinu Patriciu nu e inca la inchisoare?