x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Intrecerea socialista anti-PSD

Intrecerea socialista anti-PSD

de Ion Cristoiu    |    15 Noi 2005   •   00:00

Aflat la Craiova, liderul PNL Ludovic Orban a lansat un nou atac la adresa lui Traian Basescu.

Aflat la Craiova, liderul PNL Ludovic Orban a lansat un nou atac la adresa lui Traian Basescu. Motivul?

Presedintele nu face totul, ca sa ne exprimam asa, pentru schimbarea din functie a celor numiti de PSD.

Traian Basescu acuzat ca nu e suficient de PSD-ist! Si nu de catre kmerii portocalii din presa, nu de catre asa zisa societate civila, responsabila de talibanizarea dezastruoasa a regimului CDR, ci tocmai de catre un reprezentant al PNL!

E o ciudatenie doar aparenta. In realitate, PNL se vede obligat la o astfel de pozitie.

Se vede obligat de intrecerea socialista anti-PSD din cadrul Aliantei.

Sa ne explicam.

Dupa confruntarea din 2000, soldata cu victoria PSD, PNL, alaturi de UDMR, a semnat un protocol cu PSD.

Atat din cauza arogantei PSD, cat si a framantarilor interne din PNL (noul lider, Valeriu Stoica, ales la Congresul extraordinar din 17-18 februarie 2005 avea nevoie sa-si consolideze puterea), la 18 aprilie 2001, Biroul Permanent Central al PNL decide rezilierea Protocolului.

Pentru a-si dovedi devotamentul fata de partid, Valeriu Stoica rupe la propriu, fata in fata cu natiunea, documentul de hartie.

Dar chiar si dupa aceea, pana la formarea Aliantei D.A., PNL a avut fata de PSD o politica de prudenta inteleapta.

PD, in schimb, s-a manifestat pe parcursul intregii guvernari PSD, drept o formatiune crancen radicala. Si-au spus cuvantul nu numai statutul PD de partid pirpiriu, simtind nevoia sa fie cat mai galagios pentru a demonstra ca exista, dar si inversunarea PSD fata de acest frate mai mic. Cele doua formatiuni aveau numeroase motive sa se excluda reciproc: acelasi teritoriu electoral de stanga, aceeasi Internationala, cea socialista, in care voiau sa ocupe un loc cat mai important.

28 septembrie 2003 inseamna o data majora in politica PNL fata de PSD. Congresele PNL si PD adopta decizia de constituire a Aliantei D.A.

Treptat-treptat, sub presiunea radicalismului PD, Alianta si, prin ea, si PNL, devin crancen anti-PSD, adoptand o politica amintind izbitor de raposata lupta de clasa, care se ascutea zi de zi si ceas de ceas in anii stalinismului triumfator.

Candidatul Aliantei, Theodor Stolojan, pune insa accentul si pe constructie, pe angajamentul pozitiv in fata electoratului. Adaugata si stilului mai intelept al presedintelui PNL, atitudinea asta duce la o stagnare a candidatului in sondaje.

Pe 2 octombrie 2004, Traian Basescu ii ia locul lui Theodor Stolojan in cadrul spectacolului de telenovela cu plansul lui Traian Basescu.

Alianta D.A. devine fundamental anti-PSD. Se mizeaza - e clar - pe votul negativ. Alianta pierde scrutinul; Traian Basescu il castiga insa.

Desi ajuns la guvernare gratie spiritului revolutionar al lui Traian Basescu, PNL isi da seama, incetul cu incetul, ca tara nu poate fi administrata doar printr-o politica anti-PSD. O astfel de politica poate fi benefica obiectivului de distrugere a Opozitiei, in nici un caz obiectivului de administrare a tarii.

Drept pentru care PNL sau, mai precis, grupul Tariceanu din partid impinge in plan secund politica anti-PSD pentru a se consacra prioritar guvernarii. Nu e insa si cazul Partidului Democrat. Evident manipulat de la Cotroceni, formatiunea lui Emil Boc se axeaza pe lupta impotriva PSD. Ducand o politica de neimplicare ostentativa in actul guvernarii, PD lasa pe spatele intregii Aliante si intregii Coalitii in administrarea tarii.

Angajat si intr-o batalie surda, dar apriga, pentru a rasturna raportul de forte in interiorul Aliantei, PD se straduieste sa creeze imaginea unei diferente de atitudine: partidul ar fi dedicat cu trup si suflet idealurilor portocalii, in timp ce PNL e gata la o intelegere cu dusmanul de clasa: PSD.

Astfel s-a ajuns, treptat-treptat, la un complex PNL fata de PSD. Multe gesturi ale partidului, in contrast cu stilul sau de lucru, isi au explicatia in teama de a nu fi suspectat de un pact cu PSD.

In acest context, obsesia anti-PSD a lui Ludovic Orban, ba chiar si a lui Calin Popescu Tariceanu, au o explicatie simpla: PNL participa din plin la intrecerea socialista anti-PSD.
×
Subiecte în articol: editorial politica psd pnl