x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Investițiile mondiale, în scădere și în 2021

Investițiile mondiale, în scădere și în 2021

de Daniel Apostol    |    25 Ian 2021   •   07:30
Investițiile mondiale, în scădere și în 2021

După un an de haos, 2021 a adus câteva temeri cu privire la perspectivele investițiilor la nivel mondial. Incertitudinile sociale și economice care decurg din pandemia COVID-19 nu au cum să dispară peste noapte, deși mulți doresc o binevenită “revenire la normal”. Dar potrivit celui mai recent raport UNCTAD (24 ianuarie 2021), nivelul investițiilor directe rămâne unul scăzut și în 2021, în continuarea căderii brutale de anul trecut.

         Investițiile străine directe globale s-au prăbușit cu 42% în 2020, scăzând până la aproximativ 859 miliarde de dolari, de la 1,5 trilioane de dolari în 2019. Investițiile străine directe (ISD) la finalul lui 2020 au fost cu mai mult de treizeci de procente sub nivelul minim atins după criza financiară mondială din 2009, cel mai mic din 1990 încoace. Cel mai mult, declinul investițiilor străine s-a concentrat în țările dezvoltate, unde fluxurile de ISD au scăzut cu 69%, până la aproximativ 229 miliarde de dolari. Au secătuit și fluxurile de investiții către Europa, până la -4 miliarde, iar o scădere accentuată a fost înregistrată și în Statele Unite (-49%), la 134 miliarde dolari. UNCTAD arată că scăderea fluxurilor de investiții în regiunile în curs de dezvoltare a fost inegală, cu -37% în America Latină și Caraibe, -18% în Africa și -4% în țările în curs de dezvoltare din Asia. Asia de Est a fost cea mai mare regiune-gazdă, primind o treime din ISD la nivel mondial în 2020. La polul opus, investițiile în economiile în tranziție au scăzut cu 77%, până la 13 miliarde de dolari.

         Privind în perspectivă, se așteaptă ca tendința ISD să rămână slabă în 2021. Datele pe baza anunțurilor de proiecte de investiții viitoare indică o presiune continuă descendentă. Anunțurile de proiecte greenfield (investiții începute de la zero), cu 35% mai puține în 2020, sugerează că încă nu se vede o schimbare în sectoarele industriale. Investițiile internaționale în sectoarele de infrastructură s-ar putea dovedi  ceva mai puternice, susținute și de pachetele de sprijin economic din țările dezvoltate. În mod similar, se așteaptă ca activitatea puternică a tranzacțiilor în industria tehnologică și farmaceutică să crească fluxurile de bani orientate spre fuziunile și achizițiile din aceste sectoare.

         Pentru țările în curs de dezvoltare, tendințele în domeniul greenfield și anunțurile privind finanțarea proiectelor sunt o preocupare majoră. Deși fluxurile generale de ISD în economiile în curs de dezvoltare par relativ rezistente, proiectele “greenfield” au scăzut cu 63% în Africa, 51% în America Latină și Caraibe și 38% în Asia.

         Aceste tipuri de investiții sunt cruciale pentru dezvoltarea capacității de producție și pentru dezvoltarea infrastructurii și, prin urmare, pentru perspective de recuperare durabilă.

         Dar investițiile străine directe rămân supuse mai multor factori de presiune: riscurile legate de cel mai recent val de pandemie, ritmul implementării programelor de vaccinare și pachetele de sprijin economic, situații macroeconomice fragile pe piețele emergente majore și incertitudinea cu privire la mediul politic global pentru investiții vor afecta în continuare ISD în 2021.

×