x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ion Cristoiu: Jocuri politice în chestiunea uninominalului

Ion Cristoiu: Jocuri politice în chestiunea uninominalului

de Ion Cristoiu    |    30 Sep 2008   •   00:00

Pentru că – să fim lucizi! – acţiunea PRM nu vizează corectarea trasării colegiilor, ci întoarcerea la votul pe listă



Presa noastră s-a ocupat pe larg de cele do­uă acţiuni ale PRM împotriva Hotărârii de Guvern nr. 802/2008, privind trasarea colegiilor uninominale. Din nefericire, pentru felul în care presa trebuie să-şi în­deplinească misiunea de informare co­rectă a publicului, cele două acţiuni au avut de suferit din două puncte de ve­de­re:

1 Al incompetenţei din punct de vedere juridic. Astfel, puţine ziare şi televizi­uni au re­u­şit să deosebească între cele do­­uă ac­ţi­uni ale PRM. Formaţiunea lui Cor­neliu Va­dim Tudor a cerut mai întâi sus­pen­darea transpunerii în practică a Hotă­rârii de Guvern. Cererea PRM s-a ju­decat re­cent la Curtea de Apel Bucureşti. Res­pin­­ge­rea cererii nu înseamnă, aşa cum au prezentat multe instituţii de presă, ca­le liberă votului uninominal. Mai întâi pentru că urmează judecarea recursului la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a Ro­mâ­­niei. Apoi, pentru că, deşi decizia Curţii de Apel e un semnal şi pentru o posibilă soartă a votului uninominal, s-a respins cererea de suspendare şi nu contestarea Hotărârii. Contestarea propriu-zisă, care a făcut obiectul unei alte ac­ţiuni a PRM, se va judeca la Curtea de Apel abia la 11 noiembrie 2008.

2 Al perspectivei senzaţionaliste, gen: vo­­tul uninominal atârnă de un fir de păr. Explicabilă prin nevoia presei de a face interesantă o chestiune niţel abstrac­tă, pentru cititori şi telespectatori mai pu­ţin interesantă decât dezvirginarea unei ju­ne provinciale de către un preot consă­tean, abordarea suferă de două slăbiciuni:

a) Forţează o realitate ce n-are nici o le­gă­tură cu tensiunea poliţistă. Pentru vo­tul uninominal s-a convocat un referendum. Deşi el n-a fost validat prin neîn­tru­nirea procentajului de 50% participare, majoritatea zdrobitoare a celor veniţi la vot s-au pronunţat pentru votul unino­minal. Două partide mari – PNL şi PSD – şi-au desemnat candidaţii şi au pornit o campanie preelectorală, ba­zată pe ţine­rea la 30 noiembrie 2008 a scrutinului cu vot uninominal. Votul uninominal e sprijinit – fie şi declarativ – şi de un al treilea partid: PD-L. De pariul lui Traian Băsescu pe votul uninominal inutil să mai vorbim. E deja o axiomă, cel puţin la nivel public. În aceste condiţii ar fi absurd să credem că vreo instanţă de ju­decată – fie ea şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – îşi va putea permite să desta­bi­lizeze o întreagă scenă politică şi să con­­trazică voinţa unei ţări întregi dând o sentinţă în urma căreia ne vom întoarce la votul pe liste. Aşa cum am mai arătat, o asemenea decizie nu poate sta la discre­ţia unor judecători, oricât de independenţi ar fi aceştia. Ea trebuie să fie ur­ma­rea unei înţelegeri politice la nivel de partide şi de instituţii ale statului de drept. Nu de altceva, dar mâine-poimâine ne vom trezi că o instanţă din România de­clară ilegală prăbuşirea comunismului, obli­gând ţara să se întoarcă la partidul unic.

b) Trece cu vederea adevărata dimensiune a contestării uninominalului în justi­ţie: cea politică. Pentru că – să fim lucizi! – acţiunea PRM nu vizează corectarea trasării colegiilor, ci întoarcerea la votul pe listă. For­ma­­ţiu­nea lui Corneliu Vadim Tudor n-a ape­lat la Justiţie pentru a nu fi ne­drep­tă­ţi­tă de trasarea colegiilor uninominale. Liderii PRM au declarat în dese rânduri că urmăresc o blocare a votului uninominal. Desigur, PRM e consecvent în bătălia cu uninominalul. Din acest punct de vedere, spre deosebire de alţi lideri politici – în sta­re să dea din gură în direct în favoarea uninominalului şi, ca apoi, după încheie­rea emisiunii, să-ţi spună, între patru ochi, că formula e o prostie –, Corneliu Vadim Tudor se dovedeşte corect. Asta nu ia acţiunii PRM în justiţie dimensiunea politică. Suntem convinşi, din acest punct de vedere, că nici PRM nu-şi pune mari speranţe în blocarea uninominalului de către o instanţă. Scopul ţintit e cel de a da electoratului PRM – antiuninominal – semnalul că îi îndeplineşte dorinţele. Considerînd că liderii PRM sunt politicieni lucizi, nu putem să nu remarcăm că formaţiunea lui C.V. Tudor ar trebui să aibă deja un plan B pentru cazul în care acţiunea va fi respinsă sau judecarea ei amânată la Paştele Cailor. Dacă n-o are, PRM riscă să nu mai intre în Parlament. Pentru că, în timp ce celelalte partide şi-au desemnat candidaţii şi au intrat în campanie preelectorală, PRM stă cu bra­ţele încrucişate, aşteptând decizia instanţei.

×
Subiecte în articol: editorial uninominal