De unde putem crede că nu numai textul, dar şi această nouă ipostază – de adevărat Preşedinte – i-au fost confecţionate de alţii. Dar, ca şi în cazul unei haine croite prin corespondenţă, noua ipostază îi vine prost lui Traian Băsescu.
Presa noastră va fi primit o mare lovitură ieri, 24 septembrie 2008, când Traian Băsescu a prezentat în Parlament Mesajul prezidenţial dedicat principalelor probleme de politică internă şi externă.
Făcând această neaşteptată afirmaţie nu mă refer în nici un caz la:
1) Programarea ţinerii discursului pentru ora 10 dimineaţa, oră criminală în cazul jurnaliştilor, dacă ne gândim că trezitul de dimineaţă nu intră în zestrea genetică a celor care lucrează cu capul;
2) Prezenţa în discursul domnului preşedinte a unor termeni abstracţi din planul economiei şi politicii, extrem de dificili pentru inteligenţa fătucilor şi guguştiucilor chiar şi la lectura de mai multe ori, d-apoi la auzirea o singură dată;
3) Prăpastia dintre textul citit de Traian Băsescu şi ceea ce limbricii lui Sorin Ovidiu Vântu de la Cotidianul dădeau în această dimineaţă, pe prima pagină, ca idei şi formulări din discurs.
O astfel de diferenţă, între noi fie vorba, nu poate fi o lovitură pentru presă, deoarece angajaţii lui Sorin Ovidiu Vântu fac FNI şi nu presă.
Lovitura, adevărata lovitură dată presei de Traian Băsescu prin Mesajul adresat Parlamentului, constă în absenţa unor note, pitoreşti, dacă nu chiar deşucheate, în stare să dea ziarelor un tiraj şi televiziunilor un rating mai mari decât cele provocate de ştirea naşterii unui băieţel de Nicoleta Luciu.
Traian Băsescu, cel care, mărturisind o neliniştită preocupare pentru tirajul şi ratingul aducătoare de profit mogulilor din presă, a căutat să facă din fiecare apariţie a sa de până acum un prilej de scandal mediatic mai mare decât controversa recentă – cine a făcut sex oral pe blog? – a ţinut un discurs din care cu greu, dar ce zicem noi, cu eforturi supraomeneşti ai putea găsi două amănunte cât de cât aţâţătoare:
1) Ne-a avertizat că în 2100 vom rămâne doar 8,5 milioane de locuitori ai României;
2) A citit textul cu mari poticneli, în unele momente, trădând dificultăţi de lectură mai mari decât cele ale adolescenţilor puşi să ne arate cât de analfabetă e tânăra generaţie.
Nu ştim dacă ziarele şi televiziunile vor face din aceste două amănunte motive din a binevoi să spună ceva despre Mesajul adresat Parlamentului.
Ştim însă că tocmai aceste două amănunte sunt semnificative pentru prestaţia de ieri a lui Traian Băsescu.
Avertismentul privind situaţia demografică a României peste un secol şi ceva n-a fost întâmplător. El s-a înscris perfect în ansamblul unitar al Mesajului.
Un Mesaj gândit a mărturisi un Traian Băsescu veritabil şef de stat.
Deasupra foşgăielilor din prezent şi deasupra chiar a prezentului propriu-zis, Traian Băsescu a ţinut să arate naţiunii că e singurul în stare să bată cu privirea în viitor. Sub acest semn, al Bărbatului de stat suit pe Caraiman pentru a îmbrăţişa de acolo cu privirea România ca un tot unitar, Traian Băsescu s-a referit la multe chestiuni de structură şi perspectivă: de la dezvoltarea inegală a regiunilor patriei până la echilibrul între instituţiile statului de drept.
Atacurile la adresa Guvernului, ghionturile date clasei politice, înjurăturile la adresa presei – note care au definit până mai ieri ieşirile publice ale lui Traian Băsescu – au fost lăsate deoparte, dacă nu chiar abandonate, ca nişte fleacuri cărora un preşedinte nu trebuie să le acorde nici măcar o uitătură scârbită, d-apoi un popas intelectual îndelungat.
Au fost însă critici la adresa unor domenii de activitate a Guvernului, cum ar fi Sănătatea, Educaţia, Finanţele – vor replica unii în strădania de a ne convinge că nu e vorba de un alt Traian Băsescu decât cel pe care-l ştim deja pe de rost. Da, au fost – vom răspunde noi.Domnul preşedinte a avut însă grijă să prezinte stările de lucruri prezente criticate ca note ale prezentului care vor afecta viitorul la care se gândeşte domnia sa.
Celălalt fapt pitoresc – lectura cu dificultăţi – se află în strânsă legătură cu noua ipostază pe care încearcă Traian Băsescu să şi-o făurească.
Dificultăţile de lectură nu şi-au avut cauza nici în ora matinală a Mesajului, nici în complexitatea termenilor.
Cauza principală constă în faptul că textul n-a fost scris de domnul preşedinte.
S-a văzut limpede că domnia sa nici măcar n-a dat o lectură anterioară prezentării de la tribuna Parlamentului, necum o minimă lucrare pe text.
L-a citit pur şi simplu fără să ştie ce conţine.
De unde putem crede că nu numai textul, dar şi această nouă ipostază – de adevărat Preşedinte – i-au fost confecţionate de alţii.
Dar, ca şi în cazul unei haine croite prin corespondenţă, noua ipostază îi vine prost lui Traian Băsescu.
Citește pe Antena3.ro