PSD s-a grăbit să propună legea şi PD-L, prin gura ridicolului Emil Boc, s-o sprijine, pe un fond social-politic creat de Guvern. Uşor de sesizat că, de ceva timp, guvernul Tăriceanu împarte în dreapta şi-n stânga pomeni electorale.
Ceea ce era mai rău s-a întâmplat. După votul năucitor din Parlament, prin care salariile profesorilor se măresc cu 50%, alte categorii de cetăţeni – funcţionari, medici, studenţi – s-au precipitat să ceară creşterea salariilor şi a burselor. Momentul era previzibil. Şi nu atât pentru că o categorie de bugetari s-au pricopsit peste noapte cu o creştere incredibilă a salariilor, unică, de altfel, în istoria lumii civilizate, ci mai ales pentru că revendicarea a fost obţinută prea uşor.
Peste tot în Europa, angajaţii vor creşterea salariilor. Cu atât mai mult se petrece acest fenomen în România jafului naţional cu cât milioane de cetăţeni văd deşănţarea publică a guşterilor tranziţiei. Când un profesor află că odrasla unui mafiot se plimbă cu o limuzină de un milion de euro şi că o starletă, care foloseşte televiziunea pe post de Şosea de centură, umblă cu o poşetă costând cât salariul său pe un an întreg, e normal ca el să-şi dorească un spor de salariu, fără să se întrebe de unde vor fi luaţi banii. – Ce, îşi va spune el – dar beizadelele neghioabe şi starletele analfabete se întreabă de unde vin banii? – Numai că în toată Europa, inclusiv la noi, revendicările salariale se obţin cu mari dificultăţi. Pentru a smulge un spor de 10% la salariu, angajaţii trebuie să facă greve, ba chiar şi grevă generală, să organizeze uriaşe mitinguri. Nu de puţine ori, pentru o sporire minimă a burselor, studenţii ajung să-şi spargă capetele cu Poliţia.
Noutatea în cazul profesorilor de la noi o dă uşurinţa cu care Parlamentul, şantajat de PSD şi PD-L, două partide care au confiscat, prin lideri, mişcarea sindicală din învăţământ, a votat o lege care stipulează creşterea cu 50% a salariilor. Pentru a obţine acest drept incredibil, de fantezie nu numai într-o economie de piaţă, dar şi într-o economie bolşevizată, profesorii n-au mişcat un deget. Nu numai că n-au făcut grevă, dar nici măcar n-au ameninţat cu greva. A fost suficient ca liderii sindicali – înregimentaţi politic mai mult sau mai puţin făţiş – să-i ameninţe pe deputaţi că-i va da pe o listă, în toate şcolile, pe cei ce vor fi împotrivă, pentru ca toţi cei din sală, de-a valma, PSD-işti, PNL-işti, PD-L-işti, să voteze favorabil.
Prin multe note – plânsete, felicitări, vot ostentativ, declaraţii demagogice, îmbrăţişări şi ţucături – atmosfera din Parlament a amintit de cea din 1907, când bărbile boierilor conservatori s-au amestecat cu ciocurile chiaburilor liberali, pentru a vota reprimarea ţăranilor răsculaţi. Scena din 1907, rămasă în antologia hazului stârnit de demagogia politicianistă, mai avea cât de cât o justificare. Răscoala punea în primejdie întreaga clasă politică şi, poate, siguranţa naţională. Atmosfera de la votul dat legii de supercreştere a salariilor pentru cei din învăţământ n-are însă nici un temei în realitatea ţării.
Partidele politice s-au întrecut în demagogia lor iresponsabilă din credinţa că vor obţine voturile profesorilor. Cum însă n-a fost nici o formaţiune în stare să se opună, decizia din Parlament n-a adus avantaje electorale nici unui partid.
A adus însă dezavantaje atât clasei politice, prin spectacolul iresponsabilităţii exemplare, cât şi României, prin declanşarea unui val de revendicări incredibile şi la alte categorii de bugetari.
Ceea ce s-a întâmplat în Parlament e o premieră în istoria noastră postdecembristă din perspectiva generozităţii deşănţate faţă de o categorie profesională. Această premieră a fost posibilă însă în contextul României lui 2008.
PSD s-a grăbit să propună legea şi PD-L, prin gura ridicolului Emil Boc, s-o sprijine, pe un fond social-politic creat de Guvern.
Uşor de sesizat că, de ceva timp, guvernul Tăriceanu împarte în dreapta şi-n stânga pomeni electorale. Pentru a justifica sporirea pensiilor, dar şi alte măsuri de protecţie socială şterpelite din arsenalul Stângii, guvernul liberal a invocat un tablou economic paradiziac. Creşterea economică ar fi o realitate mai puternică decât cea a Dunării la Cazane, inflaţia scade de la o zi la alta. Bilanţul făcut recent de Călin Popescu Tăriceanu are toate notele unui Raport al lui Nicolae Ceauşescu la un Congres al PCR. Nici un motiv de îngrijorare. Românii sunt deja în Rai. Creşterea pensiilor apare ca un efect direct al unui tablou mai mult decât idilic. Într-un asemenea context, e normal ca angajaţii să nu se mai întrebe de unde ar trebui luaţi bani pentru creşterea cu 50% a salariilor, iar partidele politice dacă nu cumva acceptarea acestor creşteri ar fi lovitură dată economiei naţionale.
Votul din Parlament e produsul unei atmosfere gen toată lumea râde, cântă şi dansează.
Citește pe Antena3.ro