Astăzi, Iulian Iancu, șeful Comisiei pentru industrii și servicii a Camerei Deputaților își sărbătorește ziua de naștere. Fericit prilej pentru familia sa, ca și pentru prietenii și colaboratorii săi care îi adresează gândurile lor bune și frumoase, urându-i un călduros La mulți ani! Din păcate, anul acesta, Iulian Iancu își sărbătorește ziua într-un salon de spital, în urma unui preinfarct pe care l-a suferit ieri. Preinfarct care survine după o perioadă extrem de tensionată, marcată de negocieri la sânge și chiar de conflicte acute pe tema Legii Offshore. Lege pentru care „Iulian Iancu a ars”, după cum atât de emoționant spunea, aseară, europarlamentarul Victor Boștinaru, la emisiunea lui Adrian Ursu,difuzată pe canalul Antena 3.
„A ars” iată o expresie care, în ceea ce îl privește pe Iulian Iancu, are o multitudine de înțelesuri. Pentru că, după cum declara Victor Boștinaru, Iulian Iancu are o contribuție determinantă, la elaborarea acestui foarte necesar act normativ, de o importanță vitală pentru promovarea și apărarea interesului național, ca și pentru derularea corectă, echitabilă a relațiilor cu partenerii externi ai statului Român.
Sintetizând dezbaterile și controversele acute asupra proiectului Legii Offshore, Iulian Iancu insista asupra ideii că prin reanalizarea tuturor calculelor vor trebui create condițiile pentru ca „statul să-și maximalizeze veniturile, dar să se mențină și acel echilibru absolut necesar pentru menținerea interesului investitorilor”. Deziderate care presupun intense, dure, negocieri atâta vreme cât investitorii străini din Marea Neagră nu au vrut să plătească statului român decât redevența, dar nici-un dolar în plus.
Iată, așadar, câteva dintre mizele majore pentru care „a ars” și sunt convins că va arde, omul, specialistul și parlamentarul Iulian Iancu. De bună seama, cititorii noștri au luat cunoștință, din diverse surse, despre contorsionatele trasee pe care le-a înregistrat această îndelung controversată lege, ca și despre negocierile- la sânge, aș spune- pe care le-au purtat partenerii coaliției majoritare, între ei ca și cu alte formațiuni politice parlamentare. Negocieri din care, din păcate, nu au lipsit efectele unor presiuni venite din partea unor grupuri de interese care exced granițele țării, grupuri care își au sprijinitori aici,la noi acasă. Situație din care decurge caracterul unilateral, părtinitor al unor comentarii, care, la rândul lor, explică reprezentări, nu întotdeauna corect documentate și judicios motivate, care circulă în spațiul public.
Realitate la care s-a referit cu multă îndreptățire Iulian Iancu zilele trecute: „Ne aflăm în fața celui mai important proiect din ultimii 30 de ani, dar mi se pare că solidaritatea lipsește cu desăvârșire.” Prilej, domnia sa mai constatata că în controversele asupra acestei legi s-a trecut „de la versiune la diversiune”. Diversiune care,după cum s-a întâmplat, l-a afectat sufletește, dar care sunt convins că nu îl va face să renunțe, atunci când va reveni în Parlament pe acest om dedicat, care arde pentru crezul său. Desigur, momentul de cumpănă prin care a trecut Iulian Iancu și pe care îi doresc să îl depășească grabnic, nu poate și nu trebuie să fie transformat în argument de factură emoțională care să afecteze negocierile și votul final asupra Legii Offshore. Dar nici nu trebuie să nu uităm că acest eveniment reprezintă o lecție de viață, un serios avertisment despre efectele nefaste ale unor comportamente, declarații sau acțiuni ale acelor persoane sau grupuri care nesocotesc interesele majore ale statului român, iar, prin aceasta, rănesc buna credință a unor oameni devotați bunului mers al treburilor societății noastre.
Așa cum este Iulian Iancu!Un adevărat patriot, în fapte și nu doar în vorbe, în fața căruia mă înclin, urându-i un sincer „La mulți ani!”
Să ne trăiți, domnule Iulian Iancu, fiindcă ne trebuiți!