Cuvântul "izmană" îl putem întâlni în expresia din titlu, cu o origine incertă şi o semnificaţie destul de elastică, poate însemna şi sărăcie cu lustru, şi inconsecvenţă sau neseriozitate. Definit ca un obiect total lipsit de eleganţă, cuvântul mai apare şi în vulgarul idiom "bun de răzuit izmene", adică tocit, bont, uzat, bun de mai nimic.
Tratată ca o rudă săracă a elegantei lenjerii intime, ignorată sau prezentă doar ca eufemism, vechea şi sărmana izmană îşi face o reintrare spectaculoasă în lumea tehnicii de vârf, mai exact în explorarea spaţiului cosmic. În cazul în care credeţi că este o exagerare, vi-l recomand pe astronautul japonez Takao Doi. Veteran a două misiuni ale navetei spaţiale (STS-87 şi 123), membru al echipajului staţiunii orbitale internaţionale, doctor în astronomie şi inginerie aerospaţială, el a efectuat şi alte cercetări.
Încercând să evite situaţiile neplăcute create de lungimea perioadelor în care se poartă aceeaşi rufărie de corp, oamenii de ştiinţă l-au folosit pe astronautul nostru drept cobai. Mai bine de două săptămâni el a suportat cu stoicism ciorapi, maiouri şi chiloţi dintr-un material antibacterian care nu ar permite apariţia mirosurilor neplăcute şi care absoarbe transpiraţia. Publicarea rezultatelor se lasă aşteptată.
În Germania, cercetătorii de la compania Warm X erau convinşi că toate relele provin de la lipsa de căldură în regiunea şalelor, sursa de energie vitală chi în medicina chineză tradiţională. Ei au realizat ceva cu totul nou, un maiou-chilot care protejează regiunea cu pricina şi o izolează termic. Nici de data asta rezultatele nu sunt concludente.
Animaţi de grija pentru sănătatea utilizatorilor de telefoane mobile (dar şi a copiilor acestora), inginerii italieni au pus la punct un material textil antiradiaţie. Firma Miss Baby oferă rufărie de corp confecţionată din bumbac, poliester şi staniol care i-ar apăra pe utilizatori de pericolul îndoielnic al radiaţiilor nocive, emise sau nu de omniprezenţele apărate. Nu există încă date privind succesul acestei noutăţi.
În Japonia, o campanie pentru reducerea consumului de energie a avut un efect cu totul neaşteptat prin 2005. Pe lângă temperaturile mai scăzute din locuinţe şi instituţii, pe lângă recomandarea de a folosi un strat suplimentar de îmbrăcăminte în timpul iernii, japonezii s-au dovedit a fi mai originali decât alţii. Inginerii de la o companie de lenjerie au pus la punct nişte pernuţe umplute cu siliconi care se pot încălzi în cuptorul cu microunde şi se introduc apoi în sutiene.
Pe lângă senzaţia plăcută de căldură locală, foarte apreciată de femeile japoneze, merită menţionată prima folosire externă a siliconului în regiunea acoperită de noua invenţie.
Bătrânul continent european nu s-a lăsat mai prejos. O tânără creatoare de modă din Austria, care este şi specialistă în nanotehnologie, Talia Elena Radford Cryns, a realizat un tricou de corp înzestrat cu motoraşe, pistoane şi alte mici dispozitive. Premiat la concursul Adolf Loos cu prestigiosul Statspreis, maioul cu pricina îi ajută (dacă acesta este cuvântul potrivit) pe cei care lucrează multe ore să-şi păstreze o ţinută corectă. Din păcate, nici în acest caz nu avem la dispoziţie date convingătoare.
Celebra firmă Triumph a lansat de curând un costum de baie care produce energie electrică, Solar Power Bra. Realizat dintr-un amestec de fibre de bumbac cu celule fotovoltaice, acesta poate fi folosit pentru reîncărcarea bateriilor de telefon mobil sau de iPod şi afişează mesaje pe un panou cu LED-uri. Cel mai folosit este: "Ce te uiţi aşa? N-ai mai văzut feţe cu afişaj electronic?".
Dar atenţie, nu intraţi în apă cu acest costum. Riscul de electrocutare este destul de mare, spre deosebire de succesul noului produs. A mai apărut de curând un fel de chilot-corset (din cele care se numeau pe vremuri ghene sau scandaluri!) care, pe lângă funcţiile sale tradiţionale, poate măsura şi tensiunea arterială timp de 24 de ore. Nici medicii, nici pacienţii nu s-au convins încă de utilitatea acestei admirabile invenţii.
Tot un succes limitat a avut lenjeria de corp care poate fi urmărită electronic printr-un sistem GPS, lansată de brazilianca Lucia Iorio. Destinată probabil celor cu parteneri foarte geloşi, bizara rufă poate fi dezactivată de purtător. Dar nici aşa nu s-au înghesuit cumpărătorii. Aşa s-a întâmplat cu lenjeria care străluceşte în întuneric, cea bioluminiscentă.
Pe moment, se pare că ne vom mulţumi cu variantele tradiţionale, aşa învechite cum par.