Analiza punctuală a "măririi şi decăderii" lui Traian Băsescu pe care o face Ion Cristoiu în dialogul cu Marius Tucă are, printre altele, meritul de a depăşi nivelul emoţional-resentimentar al multora dintre luările de poziţie asupra acestui atât de controversat subiect. Şi, cum turul al II-lea al alegerilor prezidenţiale are loc în preajma împlinirii celor 20 de ani proorociţi de către Silviu Brucan pentru ca acest "stupid people" să demonstreze că şi-a însuşit lecţiia democraţiei moderne, rămâne de văzut dacă romînii vor opta tot pentru "un tătuc" sau vor alege un exponent al instituţiei prezidenţiale în accepţia sa cu adevărat modernă.
În această a doua alternativă, devine imperios necesară definirea simptomelor "episodului Băsescu", tocmai pentru ca el să rămână (doar) un accident şi nu un precedent. Pe bună dreptate, i se impută lui Traian Băsescu încălcarea flagrantă, sistematică şi, în mod deosebit, deliberată, a principiilor fundamentale ale democraţiei şi a legilor statului de drept. Perfect de acord, numai că acest fapt s-a produs într-o totală ruptură şi prin sfidarea normelor celor două discipline fundamentale care se numesc: logica şi etica.
Argumente întru susţinerea acestei afirmaţii încep o dată cu chiar primele decizii ale proaspătului preşedinte Traian Băsescu. Odată cu artificiul (pretins logic) prin care acesta a furat adevăratului câştigător al alegerilor generale din 2004 dreptul de a forma guvernul...Iar faptul că acest artificiu pseudo-logic şi fals juridic , nu şi-a primit sancţiunea cuvenită, l-a mobilizat pe Traian Băsescu aşezându-i, în chip irevocabil, întregul mandat prezidenţial sub zodia dictonului: "a greşi - este un lucru omenesc, a persevera în greşeală - este un locru diabolic" Ce-i drept, el îşi făcuse mâna încă între cele două tururi ale prezidenţialelor, atuci când clama, fără dovezi, că "PSD a furat alegerile!".
Timp de cinci ani, singurele arme de care s-a folosit Traian Băsescu pentru a-şi impune voinţa samavolnică au fost falsificarea sferei şi conţinutului noţiunilor cu care operează şi vicierea rigorilor logice ale raţionamentului.. Ultima (sper!) ispravă prezidenţială în acestă consecvenţă a "minciunii de la obraz"o avem în denaturarea literei şi spiritului Constituţiei în ceea ce priveşte noua majoritate parlamentară care a retras sprijinul cabinetului Emil Boc şi care a propus un candidat cu adevărat indpendent pentru postul de premier Sofismele băsesciene asupra sferei şi conţinutului noţiunii "majoritate parlamentară" sau a celei de "guvern de unitate naţională"- prin care încearcă să impună PDL-ul în primul plan al vieţii politice a momentului pot figura, cu brio într-o "antologie a ruşinii" la capitoul "aşa nu!".Sau, mai bine, "ruşine să vă fie!"
Oameni de bună credinţă au ajuns la încheierea că "îţi trebuie o mare doză de neruşinare nu numai penru a manipula logica elementară şi pentru a impune asemenea aberaţii colectivităţii". Foarte adevărat! Dureros de adevărat! Pentru că numai despre coerenţă logică şi rigoare morală nu putem vorbi atunci când personajul cu pricina produce în serie sofisme şi deturnări de sensuri numai şi numai pentru a-şi impune "pohtele"! Aceasta eşti şi una dintre principalele cauze ale haosului generalizat şi al imoralităţii profunde pe care le-a instaurat şi le generaeză permanenent gândirea şi acţiunea prezidenţială în România de azi!
Cu cinci decenii în urmă, un alt samavolnic , dar de o reală anvergură istorică ( în rău!) - I.V. Stalin - a însărcinat un colectiv de aparatnici, în frunte cu ultra-dogmaticul Boris Ponomariov, să redacteze un aşa-zis "Dicţionar de filozofie", în care cibernetica (grafiat:"chibernetica") drept pseudo-ştiinţă reacţionară care urmăreşte să aservească omul, maşinii". Pe "lista neagră" a "pseudo-ştiinelor", mai figurau psihanaliza, genetica sau lingvistica structurală.
Surprinzător, sau nu, cel care, prin 1966, a pus capăt, la noi, dictaturii acestei aberante prohibiţii a fost... Nicolae Ceauşescu ! Ce-i drept, este vorba despre un Nicolae Ceauşescu al încputurilor atât de promiţătoare,:devenit, cu timpul, un Nicolae Ceauşescu al marilor dezamăgiri!
Acum, Traian Băsescu aruncă pe piaţă o altă "listă neagră " a "pseudo-ştiinţelor", pe care figurează ştiinţa dreptului, logica şi etica. Domnia sa nu se mai complică să caute şi justificări teoretice. Simplul "sic volo" îi este de ajuns! Pentru că, să nu uităm, trăim în plin regim în care respectul pentru argumentele logice şi pentru dreptul la opinie al celuilalt au fost înlocuite de "dreptul de a hudui". Să sperăm cu numai pentru puţină vreme de-acum înainte. Aşa încât o revenire la normalitate ar fi, în egală măsură, o acţiune logică, legitimă şi, prin aceasta, profund morală.1