x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Jocul cu măturica pe lângă domnul președinte

Jocul cu măturica pe lângă domnul președinte

de Serban Cionoff    |    16 Noi 2023   •   20:45
Jocul cu măturica pe lângă domnul președinte

Făcându-și curaj înainte de a lua calea către Tanzania, noul popas pe meleaguri africane, primi turiști ai țării, soții Klaus și Carmen Iohannis, au vizitat astăzi liceul de fete de lângă Nairobi. Prilej cu care domnul președinte a făcut o frumoasă donație elevelor și dascălilor lor, marcând, în acest fel, un nou și convingător argument pentru a le da replică unor anumiți cârcotași care le reproșează că vântură fără rost bani din vistieria țării. Câți  bani, în euro sau în lei, nu știm, pentru că totul este la secret, că doar de aia și suntem o societate deschisă, nu-i așa?

Momentul culminant fiind,fără doar și poate, acela în care prima doamnă s-a prins în hora specific națională a tinerelor localnice. Gest cordial și de bune intenții care, din păcate, nu au fost de ajuns, de vreme ce după câteva șopăieli doamna Carmen Iohannis a fost nevoită să meargă pe tușă și,de acolo, să privească spectacolul. Situație ușor neplăcută și neașteptată care, dacă stăm să ne gândim mai bine, nici că ar conta prea mult dacă o comparăm cu alte două garagațe petrecute în marja vizitei în Kenya. Prima  constând în interpretarea mai mult decât penibilă a Imnului României de către fanfara anume adusă pentru a îl saluta pe înaltul oaspete. Place sau nu place dar asta e! Iar președintele Klaus Iohannis ce era să facă? Să se supere și să protesteze? Nu avea cum să facă asta, mai ales pentru că nu avea la dispoziție paltonul pe care să îl trântească furios și categoric pe capta mașinii de protocol, așa cum a făcut-o, pe vremuri, la Paris.

Cea de a doua garagață- de fapt, prima în ordine cronologică - au comis-o gazetarii care au titrat că „Romanian President Iohannison’’ urmează să viziteze Tanzania. Ce-i drept, eroarea a apărut într-o gazetă de provincie, așa că nici domnul președinte nu a cerut, de la capul libere al redacției, nici drept la replică și nici să i se dea un miel pentru că a fost re-botezat!

 De parcă astea două garagațe nu ar fi fost de ajuns, azi, la recitalul folcloric de la liceul de fete de lângă Nairobi, a mai fost una chiar de pomină, care a scăpat severilor monitori ai vizitei prezidențiale în Kenya. Mă refer la momentul în care o elevă s-a apropiat cu o măturică de președintele Klaus Iohanis și a încercat să îi perie cu ea. Și poate că ar fi și reușit dacă cineva mai vigilent nu ar fi intervenit.

Cu toate acestea, gestul rămâne, așa încât nu putem să ne întrebăm ce semnificații rituale ar fi avut el dacă tânăra era lăsată să își ducă la capăt jocul?  Veți spune, poate, că asta ar fi un mod de a exprima simpatia față de distinsul oaspete sau chiar gratitudinea pentru donația făcută școlii. Numai că, în mentalul colectiv românesc, expresia „a-i da cu mătura’’ are cu totul și cu totul alte conotații.

 Să fi știut,oare, domnișoara că , potrivit celor mai recente sondaje de opinie, cota de încredere publică de care beneficiază președintele Klaus Iohannis este de fix 8 %? Sau că exorbitantele cheltuieli aferente acestui nou turneu al cuplului prezidențial au provocat o crescândă nemulțumire și că sunt tot mai multe voci, de pe toate părțile eșichierului politic și societății civile, care solicită administrației prezidențiale să prezinte nota de plată, împreună cu un bilanț clar al profiturilor pe care le va avea România de pe urma acestor turnee? În plus, pe diverse canale ale mediei alternative, circulă intens coperta cărții „Ocolul pământului în două mandate’’ pe care domnul Klaus Iohannis, supranumit acum „Julles Werner al României’’. Best seller care ar urma să apară sub egida Cotroceni Publishing House. Pe bani de la bugetul țării, bineînțeles!

 Cumul de situații din care, oricât m-ați întreba, nu m-aș hazarda să spun în ce cheie poate fi descifrat tâlcul jocului ritual cu mătura al tinerei școlărițe din Kenya pe lângă domnul nostru președinte…

                                                                  

   

×
Subiecte în articol: carmen iohannis Klaus Iohannis Kenya