x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale La arme, cetăţeni!

La arme, cetăţeni!

de Dan Constantin    |    16 Feb 2016   •   07:07
La arme, cetăţeni!

În anul 2016, europenii sunt, prin similitudinea situaţiilor, întorşi cu 80 de ani în timp! Liga Naţiunilor, a cărei menire era apărarea Păcii în sistemul geopolitic conceput după Marele Război, dădea în 1936 semne de incapacitate. Italia ocupa Abisinia şi era supusă unor sancţiuni economice şi politice. Germania, cu Hitler la timonă, nu era privită ca aducătoarea unui nou dezastru. Franţa a rămas paralizată când trupele germane au ocupat zona demilitarizată din Rhenania. În Spania izbucnea războiul civil, prilej pentru Germania şi Italia, de partea lui Franco, şi pentru Rusia, de partea Guvernului Republican, să-şi testeze armamentul. Europa va primi un val de sute de mii de spanioli. Titulescu, sabotat de Carol al II-lea, este scos din funcţia de ministru de Externe, o mare uşurare pentru naţiunile agresive. Planul de a forma o alianţă de la Baltică la Marea Neagră, barieră în calea Rusiei, eşuează. România începe un program de înzestrare a Armatei lansând comenzi masive în Cehoslovacia. Economia Europei duduia în urma cheltuielilor militare, uitând Marea Recesiune. În 1939 izbucnea un nou război mondial.

Anul 2016 nu arată mult schimbat. Rusia, după ce a ocupat Crimeea, se află sub sancţiuni economice. Putin este curtat cu teamă de Germania pentru a-i domoli ambiţiile imperiale. Uniunea Europeană bâjbâie soluţiile în criza migraţiei, dar şi a datoriilor publice şi a investiţiilor. ONU, după şapte decenii de existenţă, aşteaptă pensia. Siria a devenit un câmp de antrenament militar pentru Rusia, iar Coaliţia anti-ISIL testează şi ea armamentele din dotare. Marea migraţie produce o perturbare gravă a Europei. Turcia pune pe masă o notă de plată de 15 miliarde de euro şi primeşte promisiuni pentru 3 miliarde. ,,Cordonul sanitar” de la Baltică la Marea Neagră revine în actualitate. Cheltuielile militare globale cresc după criza din 2008. România angajează 2 la sută din PIB - adică 3,2 miliarde de euro - cu destinaţie militară.

La Marseillaise îndeamnă şi mobilizează de 220 de ani apărarea Revoluţiei cu refrenul ,,Aux armes, citoyens,/ Formez vos bataillons!”. Ce va fi în 2019, la 80 de ani de la declanşarea celui de al doilea război mondial?
 

×