Sa nu uitam ca Romania va trebui
sa adopte certificatul energetic, care nu
va fi o simpla hartie, conform legislatiei europene, ci un
punct important in
stabilirea valorii locuintei. Si atunci, cand va fi scris negru pe alb ce pierderi mari de energie are cladirea respectiva, cum isi vor mai vinde proprietarii apartamentele nereabilitate?
"La bloc" este serialul tarilor din Europa Centrala si de Est. Blocurile vechi, in stare de degradare sunt urmele unei epoci in care conta numai cantitatea, nu si calitatea. Acum, aceasta "cantitate" se intoarce impotriva noastra, pentru ca poate avea efecte si pe plan economic, dar si social. Din pacate, sunt roadele unei experiente nefericite a tarilor din fostul bloc comunist, pe care cu greu o inteleg politicienii din Vest. Vecinii nostri din Europa Centrala si de Est ne inteleg insa perfect si ne intind o mana pentru a ne face mai repede auziti.
|
|
Am participat de curand la intalnirea la nivel inalt a ministrilor responsabili cu locuirea din Grupul celor 4 de la Visegrad si a tarilor candidate, unde s-a discutat despre reabilitarea termica a ansamblurilor de locuinte multietajate. Problemele pe care le-au ridicat cei cinci ministri omologi din Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia si Bulgaria sunt aceleasi pe care le avem si noi: blocuri degradate, lipsa finantarii si lipsa de implicare a reprezentantilor proprietarilor. Cele patru tari din Grupul de la Visegrad, aderate de curand la Uniunea Europeana trebuie sa se incadreze si intr-un termen foarte strict: de la 1 ianuarie 2006 ar trebui sa aplice normele europene in vigoare, inclusiv cele privind performanta energetica a cladirilor si introducerea certificatului energetic obligatoriu. La unison, au cerut o perioada de gratie de trei ani, pentru a se pregati. Si, alaturi de ei, am semnat si noi declaratia comuna prin care solicitam sprijin financiar de la institutiile Uniunii Europene, precum co-finantare din fon-
duri structurale si de coeziune, amandoua sursele fiind nerambursabile.
Acesti bani vor veni in anii urmatori, fie ca vor fi 7%, cat au propus responsabilii de la Bruxelles, sau 25%, cat am cerut noi, in cunostinta de cauza privind gravitatea situatiei acestor locuinte. De restul finantarii va trebui sa ne ocupam "acasa", adica statul roman, administratiile locale si proprietarii locuintelor aflate in stare proasta. Dar va fi imposibil ca statul sa contribuie vreodata cu 75% pentru modernizarea apartamentelor detinute in procent de peste 95% de proprietari privati, care, in cazul vanzarii locuintei, scot profit din aceste lucrari executate de stat. Acum avem o lege in vigoare, conform careia statul contribuie cu subventii de 25%, ceea ce s-a dovedit ca este prea putin si neatractiv pentru locatari. Vom atrage bani din fonduri europene.
In Romania, aproximativ 2.900.000 de
apartamente au mari pierderi de caldura. Estimarea costurilor lucrarilor de reabilitare este de 1,3 miliarde de euro. O suma foarte mare, care nu poate fi stransa dintr-o singura sursa. Reabilitarea termica inseamna mai mult decat termopan la ferestre si microcentrala de
apartament. Inseamna izolarea termica a peretilor exteriori, lucrari la instalatii, la terasele blocurilor, dar si la subsoluri. Daca toate aceste lucrari se fac concomitent si in totalitate, rezultatele se vor vedea imediat.
In primul rand se vor reduce costurile cu incalzirea locuintelor, cu intre 30% si 40%, fie ca este vorba de agent termic distribuit de regiile locale, fie ca este vorba de gaz metan, pentru microcentralele de apartament. O factura redusa cu peste o treime, in fiecare luna, ar trebui sa fie un motiv demn de luat in seama de fiecare, in contextul cresterii continue a preturilor acestora.
In al doilea rand, dupa ce se executa lucrarile de reabilitare, proprietarii se vor bucura de locuinte mai confortabile si mai sanatoase, asa cum au si semenii lor de pe teritoriul Uniunii europene.
In al treilea rand, valoarea apartamentelor va creste, ceea ce inseamna ca aceste lucrari se regasesc in pretul unei vanzari ulterioare. Si, nu in ultimul rand, pentru ca odata si odata tot va trebui sa dam piept cu rigoarea normelor comunitare.