x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale La Cotroceni suflă Merkel

La Cotroceni suflă Merkel

de Petru Calapodescu    |    20 Noi 2012   •   15:17

Inadmisibil şi scandalos. Nu poţi califica altfel modul în care marţi la prânz, la ora la care ştia că Guvernul îşi va prezenta în Parlament poziţia fală de noul Buget al UE, preşedintele Bpsescu a uzat de tehnica exersată a carotării, iţindu-se iarăşi la microfonul de la Cotroceni. Unde, de fapt, n-a vorbit el, ci a fost doar purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel şi a preşedintelui Consiliului European, Herman van Rompuy. Adică a aripii dure, care cere reducerea drastică a fondurilor, în defavoarea, în primul rând, a ţărilor mai sărace (Grupul Prietenilor Coeziunii). Dar şi în contratimp cu state mari, cum sunt Marea Britanie şi, mai ales, Franţa, al cărei preşedinte, Francois Hollande, tocmai a anunţat că se opune categoric reducerii Bugetului. Ba chiar şi în contradicţie cu preşedinţii Comisiei Europene şi al Parlamentului European, care propun o variantă de Buget decentă.

Traian Băsescu agită, aşadar, doar butaforia interesului naţional. În fapt, este tot mai clar că, la Bruxelles, nu va avea poziţia fermă pe care atâtea alte state şi-au anunţat-o, ci va vota potrivit ideilor şi intereselor câtorva  granzi. Cărora zice, să-l creadă cine vrea, că nu le este obligat pentru că l-au luat în braţe la referendum. Este de apreciat faptul că, spre a fi limpede pentru oricine, premierul Ponta a prezentat în Parlament poziţia Guvernului României, idee pe care am lansat-o chiar în această rubrică încă de duminică, pe site-ul J.N. Pentru că este vorba despre chestiuni vitale pentru evoluţia economică şi socială a ţării.

Pe cine reprezintă, deci, Băsescu la Consiliul European? Pe sine şi valeţii săi, dar şi pe acei oficiali din afara ţării cărora le este el personal profund îndatorat. Este în coliziune cu Guvernul, ca şi cu Parlamentul care, nu-i aşa, e purtătorul de cuvânt şi de interese al poporului suveran. În acest grav conflict - încă unul din nenumăratele iscate de Băsescu de opt ani încoace - controcenistul are în tabăra sa doar trupeţii portocalii, în cap cu Vasile Blaga. Fostul vameş şi-a permis, de altfel, să ricaneze că şedinţa Parlamentului şi dezbaterea mandatului românesc sunt fără rost, sunt pierdere de vreme. Într-adevăr, pentru Băsescu ("Nu sunt capabil să conduc în mod democratic o instituţie"), democraţia e pierdere de vreme.

Aici greşeşte şi Ponta: "Dacă preşedintele nu va ţine cont de punctul de vedere al Guvernului şi al Parlamentului, e problema lui". Inexact! Nu-i problema lui Băsescu, e problema ţării, e problema unui stat care se vrea a fi de drept şi democratic. Iar poziţia Guvernului şi a Parlamentului  - care nu va fi desigur purtată şi exprimată de Băsescu - trebuie să fie făcută cunoscută, până joi, prin pârghii, prin documente oficiale, Comisiei Europene şi membrilor Consiliului European. Pentru că altfel opţiunea Executivului român şi demersurile din Parlamentul de la Bucureşti vor rămâne sterpe, vor avea cel mult caracterul şi efectul unei opinii exprimate într-un cenaclu de poezie. De care Băsescu va continua să facă mişto. Cu aceeaşi nonşalanţă cu care declară că...  se implică în campania electorală deoarece există. Cel mult peste doi ani, Băsescu va preda cheile Cotroceniului. De bună seamă, nu se va duce la pescuit, pensionar ostenit, cu vilă, cont, limuzină şi sepepist, ci va râvni să rămână în centrul atenţiei. În ţară, sau -  după cum umblă zvonul - într-un fotoliu de pe la Bruxelles. Care, evident, trebuie lucrat şi tapisat de pe acum, cu sprijinul marilor ebenişti ai UE.

×