x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Lecţia lui Martinovici

Lecţia lui Martinovici

de Razvan Barbulescu    |    31 Oct 2011   •   10:05

Sarbii reactioneaza instinctiv. La Ploiesti, Martinovici s-a aruncat ca propulsat de un resort asupra drogatului care-l izbise in cap pe Galamaz. Exact in clipa in care dementul se napustea asupra altui jucator. Martinovici l-a pescuit din zbor, l-a trantit la pamant sI i-a bubuit o gheata. L- a ajutat cat de cat sI portarul Razvan Stanca. Doar ei. Motiv pentru care, potrivit regulamentului, au fost eliminati de pe teren. Au periclitat integritatea corporala a fiarei. Fiara care, potrivit legii, executa un amarat de ultraj impotriva bunelor moravuri la ora de noapte. Cam la aceeasi ora la care, trei saptamani in urma, la Giurgiu, baschetbalistul american murea dupa executarea unui alt ultraj al bunelor maniere. SI chiar la aceeasi ora cand un fost rugbist de la Dinamo era ultragiat de interlopi intr-un restaurant.

Daca nu erau placajul sI gheata sarbului, ma simteam ultimul om.

Contati pe lasitatea noastra scria Paunescu inca pe timpul comunismului, fiindca lasitatea noastra are staif, vechime. Martinovici a sarit ca din pusca, ca asa e gena lui.

Ceilalti, jucatorii Petrolului sI bodigarzii erau ametiti sI amortiti. Nu era meciul lor. Au protejat atacatorul. De frica. Traiau cu el, cu drogatul, cu derbedeii din clanul drogatilor, cu interlopii. Umbla vorba aia misto la noi, voua ce va pasa, va puneti palma in fund sI plecati, dar noi ramanem cu ei.

Polonezii n-au avut voie sa intre cu steagurile pe National Arena. La Ploiesti, pe noul stadion, s-a intrat cu arsenale. Nu i-a controlat nici dracu.

Seful Politiei Romane, Liviu Popa, e de parere ca in Romania se exagereaza. Vorbim de mafie, dar n-avem mafie. Am inventat conceptul de clan cand abia daca le putem numi grupari.

Le zicem clanuri ca sa facem pe desteptii. Si, mai ales, pentru ca ne convine. Nu stiu de ce, dar seful Politiei Romane crede ca ne convine sa inventam ideea de mafie, realitatea de clan. Mararu, Butoane, Bercea, Drogatii, Peluza Sud, Sportivilor sI cate or mai fi sunt nume de alint date unor interlopi pitoresti, care mai iau gatul unuia, baga-n spital pe altul, se declara mici intreprinzatori administrand prostitutia nationala, cersitul, sparg, dau la cap sI dezvolta o industrie care produce in beneficiul lor, deci al tarii. Vorba celebrului Soric: ce sunt camatarii daca nu niste insi milostivi care ajuta nevoiasii?

M-am interesat de ce erau ploiestenii atat de intepeniti, de la spectatorii cu scaun la cap sI pana la burtosii care l-au lasat pe drogat sa-si faca numarul. De la controlorii care n-au descoperit nici o petarda la intrare pana la bodygarzii care ocroteau psihopatul de furia stelistiilor.

Raspunsul: de groaza derbedeilor care pot ataca oricand in haita, fiindca n-avem clanuri, n-avem mafie sI atunci pun sI ei cum pot de-un mic ultraj impotriva bunelor moravuri, instaurand propria ordine publica.

×