x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Legea şpăgii: conturile sunt controlabile, pungile nu

Legea şpăgii: conturile sunt controlabile, pungile nu

de Razvan Barbulescu    |    17 Oct 2011   •   21:00

La sfarsitul unui un mandat politic ce si-a propus lupta darza impotriva coruptiei, se constata ca singurul circuit sanatos al banului in Romania e circuitul banului scos din hotie, mita, comisioane. Acum trei ani, Silviu Bian, spagarul sef al ANOFM extras recent de DNA, i-a facut cadou lui fi-su, de majorat, un BMW seria 5. Bei­za­dea­ua a facut un accident pe trecerea de pietoni, iar ta-su s-a dus la spital cu spaga, sa-l convinga pe amarat sa-si retraga plangerea.

In conditii stresante, ca accidentul loazei, e imperios necesar sa furi pentru acoperirea pagubelor si da­u­ne­lor neprevazute. DNA-ul mar­tu­ri­sea pe surse ca mita pe care Bian o lua de la subalterni ii parvenea civilizat, in punga.

Intr-o lume abjecta in care e bine sa te feresti si de umbra ta, instrumentul financiar de baza e punga. Punga ordinara, fara dichisul comercial al pungilor cu pui electorali.

Hotia e ca etnobotanicele, n-are dezvat pe cale fireasca. Te ia un abur de fericire si-ti vine sminteala sa spaguiesti totul inclusiv vazduhul, iar pentru deziderat ai nevoie de spagi fara numar, fara numar. La insii lesinati patologic dupa agoniseala, greu e cu primele pungi, cu primele case, cu primele hectare. Cand ajung la jeep-uri, BMW-uri si Audi pentru neamuri, sunt rumeniti, copti de-o functie inalta sau de un scaun parlamentar.

Despre pungi. Punga de spaga e din hartie biodegradabila. Cum ar fi pungile ce misuna in zona tribunalelor, politiilor, pe cararile fotbalului, in judete, intre birourile alesilor si clanuri.

Sunt si pungi locale, ca de la Butoane la parlamentari cu vile si BMW-uri pentru copii si amante.

Punga spagarilor are vitalitatea chiupului fermecat din basmul cu pricina, nu se goleste niciodata. Conturile sunt controlabile, pungile nu.

Secretarul de stat saltat de DNA a fost si lacom, si prost. Isi dijmuia subalternii amendati la lefuri de Boc, dandu-le sentimentul ca ar fi vorba de un bine national. Ca banii aia vor lua calea dreapta spre someri. Daca nu-l umflau procurorii, ajungea ministru.

Romania detine un remarcabil loc 11 in Europa la indicatorul coruptie, multumita bunei organizari si circulatii a banilor negri.

Mita dedicata de subalterni sefului ANOFM, toate spagile depistate nefericit in ultimii ani, prietenia adanca dintre politicieni si mafioti, vezi cazul Giurgiu, intretin atmosfera de progres intr-o tara care trage spre Schengen.

Nu pentru lacomie si-a scos Boc omul din functie, ci pentru prostie. Fiindca l-au prins.

×