x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Liberalii cad în ispita sondajelor

Liberalii cad în ispita sondajelor

de Miruna Munteanu    |    29 Noi 2010   •   18:52

Surprinzător, Crin Antonescu pare să fi ajuns la vorba lui Traian Băsescu în ceea ce priveşte votul uninominal: nu-i mai place sistemul actual şi vrea şi la Parlament alegeri în două tururi, ca la primărie. O variantă pe care liberalii o respingeau cu indignare în 2008, când Cotroceniul încerca să o impună. Explicaţia acestei metamorfoze e simplă şi tristă.

Sistemele de vot uninominal tind să reducă bătălia politică la numai doi jucători. Toţi ceilalţi sunt clar defavorizaţi, fiindcă principiul proporţionalităţii nu mai funcţionează. Un partid votat de 20% din alegători se poate trezi, la limită, chiar în afara Parlamentului. O parte importantă a electoratului riscă să nu fie reprezentată în Legislativ. Ceea ce – explicau, pe bună dreptate, liberalii – este incorect şi inacceptabil.

În urmă cu doi ani, PNL-ul se situa pe locul trei în opţiunile de vot ale românilor. Ar fi fost, în mod evident, principalul perdant al introducerii unui sistem uninominal pur. Acum însă, prăbuşirea în sondaje a partidului de guvernământ schimbă radical datele problemei. Cu o popularitate de doar 10%, PDL-ul are cele mai multe motive să se teamă de uninominal. Liderii democrat-liberali au încetat, de altfel, să mai pomenească acest subiect, altădată atât de drag lor. Chiar şi preşedintele pare să-l fi uitat.

Pentru PNL însă, uninominalul în două tururi poate fi soluţia recuperării handicapului care îl desparte de PSD, favoritul sondajelor actuale. La fel ca la alegerile pentru Primărie sau Preşedinţie, candidatul intrat în finală de pe locul doi are adeseori prima şansă la victorie dacă reuşeşte să atragă voturile rivalilor ieşiţi din competiţie. Calculul liberalilor este pragmatic şi, aparent, legitim. Numai aparent însă, pentru că el pune interesul (de moment) al partidului mai presus de cel al alegătorilor. Nimic nu este mai primejdios şi mai nefast decât să croieşti legi în funcţie de interese conjuncturale – sacrificând principii şi uitând că, în politică, roata se întoarce, inevitabil. Este absurd şi imoral să schimbi sistemul electoral după fluctuaţiile sondajelor de opinie. Regulile jocului democratic nu pot fi rescrise după cum bate vântul popularităţii. Îmbrăţişând cauza uninominalului pur, liberalii nu dau dovadă doar de inconsecvenţă, ci şi de o îngrijorătoare lipsă de scrupule.

Este adevărat că nimeni nu se arată mulţumit de actualul sistem electoral, un hibrid greoi care nu a îmbunătăţit cu nimic calitatea parlamentarilor noştri. Dimpotrivă. Regândirea acestui mecanism e necesară. Soluţia optimă mi se pare cea avansată de Gyorgy Frunda: votul preferenţial pe liste. În mod ciudat, marile partide nu par deloc interesate de această metodă prin care alegătorul poate opta între mai mulţi candidaţi ai formaţiunii favorite. Dar voinţa alegătorului nu prea se numără printre priorităţile clasei noastre politice...

×
Subiecte în articol: editorial