x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Lovitura de Curte

Lovitura de Curte

de Robert Veress    |    06 Aug 2012   •   09:51

Trebuie sa-i dau dreptate lui Traian Basescu: in Romania este lovitura de stat. Orchestrata de el, prin Curtea Constitutionala.

Joi, Curtea a cerut Guvernului listele electorale actualizate – punct. A dat termen pentru furnizarea listelor data de 31 august 2012, anuntand ca se va pronunta in privinta referendumului pe data de 12 septembrie.

Guvernul are listele electorale actualizate pentru referendum si le putea furniza INSTANT Curtii, nefiind nevoie de un termen atat de generos, mai ales in contextul in care tara nu are absolut deloc nevoie de o prelungire a suspansului cu privire la finalitatea referendumului.

Pe de alta parte, obiectiile de care a parut ca a tinut seama Curtea s-au referit implicit la faptul ca listele nu au fost actualizate CU ADEVARAT.

In aceste conditii, in judecata tuturor a fost limpede: Curtea a cerut reactualizarea listelor. Nici macar Traian Basescu nu a gasit o alta interpretare (desi ma astept ca acum sa pretinda ca el si-a dat seama de la bun inceput, dar n-a vrut sa spuna...).

Vineri, cand Curtea Constitutionala a anuntat preschimbarea termenului de pronuntare (din 12 septembrie, in 31 august), se vorbise deja, pe larg, de reactualizarea listelor – atat in mass-media, cat si la nivel guvernamental. Ca atare, daca dorea sa corecteze o eroare de interpretare, Curtea o putea face cu acea ocazie.

Nu le gasesc nicio scuza judecatorilor Curtii Constitutionale pentru aceasta intorsatura 'din condei', acum. Nu ii impiedica nimeni si nimic sa se exprime mai clar, de la bun inceput. Iar daca au considerat ca dansii s-au exprimat clar si n-au fost intelesi, atunci ar fi trebuit sa anunte IMEDIAT.

Acum, referitor la fondul problemei. Ce pot face judecatorii Curtii Constitutionale cu listele electorale? Absolut nimic. Nici macar nu si-au propus sa faca ceva. Daca ar fi intentionat sa le verifice, atunci ar fi dat Guvernului un termen scurt pentru livrarea listelor si ar fi prevazut un termen lung pentru analizarea acestora.

Pur si simplu, reiese ca listele au fost cerute ca sa nu se spuna ca nu s-a facut nimic inaintea luarii unei decizii. In opinia mea, s-a cautat o supapa. Aflati sub presiune, confruntati cu spectrul unor critici dure indiferent de decizie (daca ar fi luat-o pe loc), judecatorii si-au spus ca, intr-o luna de zile, apele se vor mai linisti si LOR le va fi mai bine. Asadar, a fost o judecata egoista. Probabil, peste ani, judecatorii se vor confesa cum au preintampinat un dezastru – fiindca o decizie de invalidare, asupra careia s-a si antepronuntat favorabil judecatoarea Aspazia Cojocaru, ar fi condus, cu certitudine, la masive proteste de strada. Asa, cu supapa in functiune, s-au mai calmat spiritele.

Teoretic, avand in vedere ca datele problemei raman aceleasi, pe data de 31 august 2012, ar trebui ca judecatorii Curtii Constitutionale sa intre intr-un blocaj, generat de necesitatea ca, cel putin sase dintre ei sa se pronunte intr-un sens sau altul. Or, se stie, patru judecatori sunt 'ai USL', patru 'ai lui Basescu' si unul 'de la UDMR'. Si astfel, la o dezechilibrare a balantei se poate ajunge doar prin tradare. Practic, nu va fi o problema ca cel putin un 'uselist' sa fie convins sa voteze pentru invalidare. Acest rationament este de ordin politic, pentru ca asa stau lucrurile, din pacate: Curtea Constitutionala nu este o instanta de judecata in adevaratul sens al cuvantului, ci o a treia camera parlamentara.

In varianta prevalentei argumentelor juridice, nu ar fi trebuit sa existe nicio problema cu validarea referendumului – asta, daca onor judecatorii Curtii ar fi dorit macar sa fie consecventi cu propriile decizii.

Daca tot s-a amestecat in treburile interne ale Romaniei, Comisia Europeana ar trebui sa fie consecventa. Ca atare, si dupa alegerile din toamna, cand se prefigureaza o majoritate parlamentara confortabila pentru USL, ar fi de asteptat sa fie aspru criticata orice intentie de depolitizare a Curtii Constitutionale. Astfel, Traian Basescu va conduce, efectiv, Romania, cel putin pana la sfarsitul anului 2014, cu sfidarea vointei MARII MAJORITATI a romanilor si a Constitutiei.

×