x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Lui Daniel Morar i-a crescut un cucui. Sau un piron!

Lui Daniel Morar i-a crescut un cucui. Sau un piron!

de Sorin Roşca Stănescu    |    07 Iun 2012   •   13:45

Procurorul general DNA, faimosul domn Daniel Morar, a intrat intr-un cerc vicios. In cazul fostului sau partener din regimul Traian Basescu, Sorin Blejnar. Din cauza fostului sef ANAF, lui Daniel Morar i-a crescut un cucui. Care, dupa un timp, s-a transformat intr-un piron. Sau, altfel spus, intr-un caz tipic de favorizare a infractorului, de la cel mai inalt nivel al institutiei chemata sa lupte impotriva coruptiei la varf si crimei organizate.

De ce fac aceasta afirmatie? Pentru ca Daniel Morar s-a facut ca nu vede o operatiune ilegala in serie, care a costat statul roman zeci de milioane de euro.
Uriasul matrapazlac nasit de Sorin Blejnar, in complicitate cu adjunctul lui, Stefan Gheorghe, nu este de azi, de ieri. Ci dateaza din anii 2008 – 2009. Intre timp, s-a sesizat pana si Curtea de Conturi. Ca sa nu mai vorbesc de presa, care a semnalat pe larg acest caz. Si, in fine, culmea, a fost constituit pana si un dosar penal, dar care, intrucat Sorin Blejnar se plasa sub o inalta protectie, a zacut si zace si astazi in camara DNA. La pastrare. Motiv pentru care banii nu au mai fost recuperati. Complicii i-au furat si nu au mai fost siliti de nimeni sa-i returneze. Iar fraierit este cetateanul roman.

Ultima interventie pe aceasta tema o face ZIUAnews, in ultimul numar tiparit si in ultima editie pe site. Este, probabil, actul cel mai complet de acuzare intocmit vreodata impotriva unor inalti functionari publici. Cum s-au furat cele cateva zeci de milioane de euro, la care se refera dosarul penal nereincalzit de procurorii domnului Daniel Morar? Intr-un mod cat se poate de simplu. Mai multe firme ale unui om de afaceri, aflat in cardasie cu Daniel Morar, au efectuat operatiuni fictive dar si operatiuni reale supraevaluate, solicitand, apoi, returnari de TVA. Pentru a nu-l lasa pe cititorul mai putin avizat cu ochii in soare, fac precizarea ca, pentru orice operatiune comerciala, se percepe o taxa numita TVA, care se adauga pretului prevazut in contract. Tot conform legii, acest TVA poate fi recuperat, de la stat, de firma care l-a platit.

Operatiunea de returnare necesita, insa, in prealabil, o ancheta a inspectorilor ANAF. Acestia verifica daca operatiunile au fost legale. Apoi, intocmesc un asa numit raport de inspectie. Dupa care statul returneaza banii. Cu ce s-au abatut de la aceste reguli Sorin Blejnar si complicii sai, cauzand statului prejudicii?

Din nefericire, in Romania, sau poate in mod deliberat, sistemul functioneaza extrem de greu. Uneori, solicitantii asteapta ani de zile pana cand inspectorii ANAF binevoiesc sa le verifice documentele. Dupa aprobarea raportului acestora, poate sa treaca, din nou, ani de zile, pana cand TVA-ul este recuperat. Este unul dintre motivele de stagnare a economiei romanesti. Sau chiar de regres. Si tot aici se invarte morisca unor fraude colosale.

Este aproape matematic ca, de cate ori o inspectie este facuta foarte repede iar TVA-ul este recuperat la fel de repede, avem de-a face cu exercitiul si cu triumful coruptiei institutionalizate. E de manual ca, atunci cand totul se petrece repede, avem de-a face cu devalizarea masiva a banului public. Ei bine, in cazurile semnalate, nu numai ca totul s-a intamplat suspect de rapid dar, mai intai, au fost aprobate rambursarile si, apoi, s-au facut cercetarile. Si zeci de milioane s-au evaporat in offshore-uri. Spaga e la jumatate. De ce tace Daniel Morar?

● Sursa: CorectNews

×
Subiecte în articol: editorial