Cnezatele lui Basescu sunt un mare chix. Un rasunator esec de public. Gandit ca o tema electorala, proiectul vizand reorganizarea administrativa a Romaniei risca sa le explodeze in fata guvernantilor. In loc sa abata atentia publica de la criza economica, a focalizat-o asupra catalizatorilor ei: incompetenta, lipsa de scrupule si incoerenta celor care ne conduc.
Cu doar vreo luna in urma, un document oficial al Guvernului – semnat de insusi premierul Boc – califica drept stupida si inoportuna orice tentativa de a redesenare a hartii administrative a tarii. A fost suficient un semn din partea Cotrocenilor, si toate evaluarile anterioare s-au pulverizat ca prin farmec. Concluziile s-au inversat brusc. Emil Boc a avut revelatia necesitatii desfiintarii urgente a judetelor si s-a mobilizat exemplar in slujba maretului tel.
De data aceasta, vechile retete ale propagandei portocalii nu au mai functionat. In gura premierului Boc, 'descentralizare' suna fals si a paguba. Ni-l amintim inca laudand binefacerile transferarii spitalelor in subordinea consiliilor locale. Masura care s-a dovedit, in multe cazuri, primul pas spre desfiintare – fiindca bugetele nu au fost si ele transferate o data cu responsabilitatile. Cu astfel de exemple inca proaspete in memorie e greu de inghitit povestea ca, inlocuind 41 de judete cu opt mari regiuni, decizia va fi, de fapt, impinsa mai aproape de cetatean.
Nici antipatia viscerala a romanului pentru birocratie si functionarime nu mai poate fi exploatata de actuala putere. Valuri dupa valuri de disponibilizari nu au adus vreun plus de eficienta in serviciile publice. Dimpotriva. Cat despre criteriile de selectie, ele au fost din ce in ce mai vizibil politizate. Nu exista vreun temei pentru care megacomasarile promise acum de Guvern ar functiona dupa o alta paradigma.
Sa facem insa abstractie de antecedentele puterii portocalii. Sa presupunem ca artizanii proiectului de reorganizare administrativa sunt de buna-credinta si ca solutiile lor sunt perfect viabile. Oricine intelege ca implementarea unei schimbari atat de profunde implica o perioada de tranzitie. Care aduce haos si costuri in plus – cel putin pe termen scurt. Cand inca patinezi pe curba de sacrificiu, ce interes ai avea sa-ti complici traseul cu capcane noi?
De ce sa adaugi alte variabile intr-o ecuatie care deja te depaseste? Intr-o lume in care nesiguranta zilei de maine devine tot mai coplesitoare, orice perturbare suplimentara a reperelor este, inevitabil, prost primita. Ostilitatea publica fata de noul proiect prezidential putea fi, asadar, lesne anticipata. Carmaciul de la Cotroceni si-a facut de data asta un calcul gresit. Premierul da din colt in colt, explicand de ce nu e necesar un referendum. Pentru ei, vremea 'intoarcerii la popor' a trecut.