x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Mai greşeşte şi Zeus....

Mai greşeşte şi Zeus....

de Miruna Munteanu    |    20 Iun 2011   •   21:00

Cnezatele lui Basescu sunt un mare chix. Un rasunator esec de public. Gandit ca o tema electorala, proiectul vizand reorganizarea administrativa a Romaniei risca sa le explodeze in fata guvernantilor. In loc sa abata atentia publica de la criza economica, a focalizat-o asupra catalizatorilor ei: incompetenta, lipsa de scrupule si incoerenta celor care ne conduc.

Cu doar vreo luna in urma, un document oficial al Guvernului – semnat de insusi premierul Boc – ca­li­­fi­ca drept stupida si inoportuna ori­ce tentativa de a redesenare a hartii ad­ministrative a tarii. A fost suficient un semn din partea Cotrocenilor, si toate evaluarile anterioare s-au pulve­rizat ca prin farmec. Concluziile s-au inversat brusc. Emil Boc a avut re­ve­latia necesitatii desfiintarii ur­gen­te a judetelor si s-a mobilizat exem­plar in slujba maretului tel.

De data aceasta, vechile retete ale propagandei portocalii nu au mai func­ti­onat. In gura premierului Boc, 'des­cen­tralizare' suna fals si a pa­gu­ba. Ni-l amintim inca laudand bi­ne­facerile transferarii spitalelor in su­b­ordinea consiliilor locale. Masura care s-a dovedit, in multe cazuri, pri­mul pas spre desfiintare – fiindca bu­ge­te­le nu au fost si ele transferate o da­ta cu responsabilitatile. Cu astfel de exemple inca proaspete in memorie e greu de inghitit povestea ca, in­lo­cuind 41 de judete cu opt mari regi­uni, decizia va fi, de fapt, impinsa mai aproape de cetatean.

Nici antipatia viscerala a ro­ma­nu­lui pentru birocratie si func­ti­o­na­ri­me nu mai poate fi exploatata de ac­tu­ala putere. Valuri dupa valuri de dis­ponibilizari nu au adus vreun plus de eficienta in serviciile publice. Dimpotriva. Cat despre criteriile de se­lec­tie, ele au fost din ce in ce mai vizi­bil politizate. Nu exista vreun temei pentru care megacomasarile promise acum de Guvern ar functiona dupa o alta paradigma.

Sa facem insa abstractie de an­te­cedentele puterii portocalii. Sa presu­pu­nem ca artizanii proiectului de re­or­g­anizare administrativa sunt de buna-credinta si ca solutiile lor sunt per­fect viabile. Oricine intelege ca im­plementarea unei schimbari atat de profunde implica o perioada de tran­zitie. Care aduce haos si costuri in plus – cel putin pe termen scurt. Cand inca patinezi pe curba de sacri­fi­ciu, ce interes ai avea sa-ti complici traseul cu capcane noi?

De ce sa adaugi alte variabile intr-o ecuatie care deja te depaseste? Intr-o lume in care nesi­guranta zilei de maine de­vi­ne tot mai coplesitoare, orice per­tur­­­bare suplimentara a reperelor este, ine­­vi­tabil, prost primita. Ostilitatea pu­­blica fata de noul proiect prezidential putea fi, asadar, lesne antici­pa­ta. Carmaciul de la Cotroceni si-a fa­­cut de data asta un calcul gresit. Pre­­mierul da din colt in colt, ex­pli­cand de ce nu e necesar un referen­dum. Pentru ei, vremea 'intoarcerii la popor' a trecut.

×
Subiecte în articol: editorial