x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Marea boacănă CSM

Marea boacănă CSM

de Sorin Roşca Stănescu    |    27 Mar 2013   •   14:01

Din prea mult zel în a-l servi pe Traian Băsescu, a fost comisă o ilegalitate. Gravă. Cu atât mai gravă cu cât autorul este chiar Consiliul Superior al Magistraturii. Adică instituţia creată tocmai pentru a supraveghea modul în care se face justiţia şi se aplică legea. Demonstraţia e gata. Daniel Morar beneficiază de o prelungire de şase luni a mandatului său de procuror general interimar, fără ca legea să permită acest lucru. Şi asta nu este tot. El se mai află şi în conflict de interese pentru că, simultan, a fost numit, de către preşedinte, magistrat la Curtea Constituţională. Altă boacănă extrem de gravă. De care răspunde de data asta, direct, chiar Traian Băsescu. Cel care a intervenit violent în politica internă a unui partid şi a iniţiat, cu ajutorul consilierului său, plătit din bani publici, o nouă construcţie politică.
   
Legea nu mai poate fi interpretată, de asta data, nici măcar de amatorii în materie de legislaţie. Mandatul de interimar la conducerea Parchetului General nu poate fi dat decât o singură dată, pentru numai şase luni şi este privilegiul exclusiv al procurorului general. Cu alte cuvinte, doamna Laura Codruţa Kovesi, înainte de a primi un cadou la Bruxelles şi de a părăsi Parchetul General, a utilizat o prevedere legală - chiar daca ea a fost imorală şi contrară spiritului legii, care solicită nu rotaţie, ci schimbare de ştafetă - pentru a-l numi interimar, pentru şase luni, pe Daniel Morar. Cele şase luni expiră foarte curând. Legea nu permite nimănui, dar absolut nimănui, să-i dea lui Daniel Morar un nou mandat. Sau să prelungească, fie şi numai pentru o singură zi, mandatul existent. Se înţelege că nici CSM nu are acest drept. Şi, cu toate acestea, în mod ilegal, CSM a decis să-i dea lui Daniel Morar încă un mandat de şase luni.
   
Este extrem de grav. Avem o nouă dovadă a modului aiuristic în care funcţionează această instituţie, care ar trebui să fie creierul, inima şi garantul unei justiţii independente. Problema care se pune acum este cine poate repara greşeala. Cine îi poate cere socoteală CSM-ului? Conform Constituţiei şi regulilor democratice, doar Parlamentul.
   
Şi, uluitor, aproape simultan cu ilegalitatea săvârşită de CSM, preşedintele Traian Băsescu ia şi el două decizii care îi pot fi fatale. Prima, prin care numeşte un procuror – care nici în această calitate nu a dovedit cine ştie ce profesionalism – judecător la Curtea Constituţională a României. Ce cunoştinte are Morar în materie de drept constituţional? Ne spune ceva, în acest sens, fişa lui profesională? Absolut nimic. Şi dacă habar n-are de drept constituţional, ce Dumnezeu caută el acolo? Dar şi mai gravă este cea de-a doua decizie luată de Băsescu. Şi anume să-i ceară, deşi l-a numit la Curtea Constituţională, calitate în care beneficiază de 9 ani de imunitate, să rămână câteva luni în post ca procuror general. Perioada în care poate comite oricâte infracţiuni de abuz în serviciu, făra ca legea să-l mai poată pedepsi. De fapt, pare o invitaţie la asemenea abuzuri.
    Cine poate opri această nebunie? Doar Parlamentul o poate face.

Sursa: CorectNews

×