x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Meleşcanu: "Traseist în statornicie"

Meleşcanu: "Traseist în statornicie"

28 Feb 2012   •   09:57

Defetismul lui Teodor Melescanu si mutarea lui in gradina Controceniului surprind si nu prea. Pregatirea intelectuala solida, cultura si o abilitate nativa dar si exersata inca din 1966 - cand, proaspat absolvent, a si fost angajat diplomat in Ministerul Afacerilor Externe, institutie care, nu-i asa?, isi recruta aleatoriu personalul, prin anunturi la mica publicitate - i-au permis sa devina si sa se mentina ca un personaj alunecos, exprimand elegant opinii, dar niciodata batandu-se in transee. Gata oricand sa treaca de pe o linie pe alta, de la PDSR la APR, apoi la PNL, nu neaparat din granitice convingeri politice, ci personal iesind intotdeauna in castig. Miscarea lui actuala, acceptarea, fara barem sa-si informeze in prealabil sefii din PNL, a functiei de director al SIE, in nemijlocita subordine prezidentiala, era oarecum previzibila, iar Crin Antonescu n-ar trebui sa fie chiar atat de uluit. Probabil ca manevra era de mult clocita, iar la recentul Revelion, petrecut la acelasi hotel predelean cu Traian Basescu, doar s-a baut aldamasul.
Cert este Basescu a lovit puternic sub centura USL, Puterea izbutind, prin abandonarea mandatului de parlamentar de catre Melescanu, sa-si redobandeasca majoritatea si in Senat, institutie cu un important rol in preajma alegerilor. Prin numirea lui Melescanu la SIE, Traian Basescu nu numai ca-si pastreaza - e o gogorita afirmatia ca ar fi desemnat democratic o persoana chipurile din zona Opozitiei - controlul absolut asupra acestui serviciu secret, ci si-l si intareste. Exista suficiente temeiuri spre a presupune ca un tandem al sefului operativ al SIE, generalul Predoiu, cu directorul Melescanu va functiona fara rateuri. Ceea ce, in perspectiva alegerilor parlamentare din diaspora si in veghea asupra functionarii fara surprize a misiunilor diplomatice si consulare capata o insemnatate ce poate deveni transanta.

Se reitereaza, insa, totodata, ipoteza unei mai vechi afinitati intre Basescu si Melescanu, ivita dupa usurinta cu care presedintele l-a numit, acum cativa ani, ministrul la MApN, ba si, concomitent, o perioada, la Justitie. E posibil ca aceasta afinitate sa dateze inca dinainite de 1989, cand cand ambii au avut functii ce nu puteau iesi din sfera de preocupari a DIE, predecesoarea din Batiste a actualului SIE, dar astea sunt, desigur, vorba poetului, doar un lung prilej de vorbe si de ipoteze. Una fiind ca o fi Melescanu traseist politic, dar e statotnic in profesie. "On revient toujours au premier amour"?

Nu i se poate nega, insa, lui Traian Basescu faptul ca stie, sub pretextul "promovarii valorilor", sa tina sub strictul control personal principalele functii in stat. Se zice ca urmatoarea sa miscare va fi plantarea lui Daniel Morar, seful cu mandat expirat de la DNA, la Parchetul General, in locul Codrutei Kovesi, careia, de asemenea, i se incheie mandatul. Vom vedea.

×