x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Memorialul Furăciunii la TVR – televiziunea de contra-informaţii

Memorialul Furăciunii la TVR – televiziunea de contra-informaţii

de Valentin Nicolau    |    01 Iul 2012   •   12:12

Unii dintre cei care au tras cu dintii sa revina in Consiliul de Administratie al TVR nu au facut-o pentru a actiona asupra viitorului televiziunii publice, ci pentru a avea acces la documentele trecutului, la actele care le dovesc complicitatea la dezastru. In acest fel au posibilitatea sa stearga urmele sau macar sa le masluiasca. De aici si graba cu care si-au dorit sa se instaleze si sa preia conducerea Consiliului si, implicit, pe a secretariatului acestuia, acolo unde sunt depozitate stenogramele si procesele verbale.

Obedienta exemplar dovedita in mandatele anterioare, serviciile facute politicienilor au determinat anumite partide sa-si trimita in Consiliu aceiasi reprezentanti pe care i-au avut si pana acum (sase la numar), fara sa tina cont de faptul ca sunt aceleasi persoane care au contribuit la prabusirea TVR. Avand ca singura grija obstructionarea oricarei tentative de a elucida cauzele si de a identifica vinovatii, renumirea lor este toxica pentru functionarea normala a noului Consiliu – motiv pentru care el este nefunctional din prima zi, inapt sa judece furaciunile si neprofesionalismul din trecut, pentru ca, in fond, ar fi pus in situatia de a-i judeca pe sase din cei treisprezece membri. Conflictul de interese al celor re-numiti este evident, iar starea de blocaj si consumarea energiilor in lupte intestine vor secatui de putere o institutie si asa vlaguita de jaf si incompetenta.

Fostul director SIE, Elwis Claudiu Saftoiu, si ceilalti doi angajati cu state vechi (prezenti fara intrerupere in cele trei Consilii de Administratie de la declansarea declinului TVR) – Lucia Hossu Longin si Sorin Burtea – alcatuiesc un triumvirat si au propriile lor motive sa faca parte din el. Despre primul se spune ca a fost trimis de niste liberali cu ochi albastri cu misiunea sa privatizeze o bucata de TVR, masura ce va putea fi perceputa ca "fireasca' in situatie de criza, poate chiar ca o "solutie salvatoare' – in ultima instanta, o banala afacere imobiliara. Pentru ceilalti doi, singura grija este sa nu iasa la suprafata deciziile pe care le-au luat in cardasie cu Lazescu – decizii cu iz penal, sa nu se auditeze prestatia conducerilor anterioare, sa nu razbata nimic din beneficiile dobandite din complicitate. Memorialul Furaciunii trebuie tinut departe de ochii lumii, realizatorii lui reusind sa fie din nou in situatia de a-si incasa "drepturile de autor'.

Concluzie: pe unul il intereseaza viitorul, pe ceilalti, trecutul. Si intr-un caz, si in altul, doar al lor, nu al TVR. Desi Constitutia Romaniei insista asupra rolului important al acestei institutii, in ochii multora TVR e doar o prada ca oricare alta.

×