În sfîrşit, dl Stolojan a ajuns locomotivă electorală. Tehnocratul fără de partid, specialistul apolitic, economistul desprins de ideologii şi-a tras tricoul portocaliu peste costum şi a devenit candidat (iar) la postul de prim-ministru.
În sfîrşit, dl Stolojan a ajuns locomotivă electorală. Tehnocratul fără de partid, specialistul apolitic, economistul desprins de ideologii şi-a tras tricoul portocaliu peste costum şi a devenit candidat (iar) la postul de prim-ministru.
Dacă întoarcem timpul cu vreo două decenii, avem să aflăm o biografie bine periată a funcţionarului Theodor Stolojan de la operaţii speciale valutare. La 22 decembrie, îl găsim pe acelaşi Stolojan la conducerea Frontului de la Ministerul Finanţelor, pe atunci avînd sediul în localul Băncii Naţionale. După debarcarea lui Roman, omul este scos din tabăra adversarilor reformei economice şi plasat ca premier de Ion Iliescu. I-a fost atît de devotat preşedintelui, încît, în 1996, întors de la Banca Mondială, se afla cu eşarfa PSD la gît pentru a obţine eventual un scaun ministerial în caz de victorie în alegeri. N-a ieşit. A trebuit să facă sluj pentru firmele unui vînzător dubios de anvelope pînă să-şi descopere vocaţia de liberal. Trimis în "dreapta" după principiul "mai răspîndiţi, tovarăşi!" şi avînd parola cifrului a devenit candidatul Alianţei D.A. la Preşedinţie în 2004. Băsescu a primit şi el ordin să facă rocada mare şi Stolo a rămas fără funcţie şi cu nervii zdruncinaţi.
Punct şi de la capăt. Dl Stolojan, revigorat, cu nepoţi, lipsit de grijile materiale din tinereţe ce l-au împins în Mega Power, vrea iar la Palatul Victoria.
Construcţia care îl propulsează spre ţintă este însă la fel de şubredă ca şi clădirea Guvernului. PD-L a devenit ceea ce este prin lipirea disidenţilor liberali, îndrăgostiţi de Băsescu, de Partidul Democrat. Este o Alianţă D.A. fără liberali. Am putea să-i spunem mica alianţă.
Încercînd să comprime un partid mare (PD) cu un grup de fideli ai preşedintelui în exerciţiu, s-au luat de la gura democraţilor funcţii importante şi vizibile pentru a face loc la caşcaval şi grupului Stolojan. Ciocnirea de orgolii şi interese în spaţiul strîns al micii alianţe creează tensiuni şi animozităţi vizibile. Iar cu statura lui Boc egală cu moralitatea lui Stolojan, ele nu pot fi atenuate. Mica alianţă, pompată în sondaje mincinoase, simte şubrezenia construcţiei. Încearcă să-şi pună proptele. PRM şi PNG, prin liderii lor autoritari – Vadim şi Becali – vor dărîma şandramaua taman în vîrtejul campaniei electorale. Şi mica alianţă va deveni una şi mai mică.
Dl Băsescu, obişnuit să comande mereu la masă, îl va obliga pe abstinentul Stolojan să dea pe gît "încă una mică".
Vorba bărbaţilor: una mică şi nota!
Citește pe Antena3.ro