x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Miliardarii fac turism spațial, aurarii scot sărăcia din noroaie

Miliardarii fac turism spațial, aurarii scot sărăcia din noroaie

de Dan Constantin    |    21 Iul 2021   •   07:00
Miliardarii fac turism spațial, aurarii scot sărăcia din noroaie

În timp ce Bezos, cel mai bogat om al planetei, practică turismul spațial, miile de sinistrați loviți de inundații în zona istorică a aurului din Apuseni se luptă să-și scoată sărăcia din noroaie. Marile discrepanțe se adâncesc pe zi ce trece, polii bogăției și ai pauperității tind să rupă lumea în două. Pentru unii, Terra a devenit prea strâmtă pentru a mai cuprinde limitele plăcerilor; pe tot mai mulți, de ordinul milioanelor, pământul abia îi mai ține în viață, dincolo de limita mizeriei. Fluxul banilor are tot mai evident o direcție principală, atrasă de polul magnetic al bogăției. Pentru că nici banul clasic nu mai poate acoperi prin convertire învelișul superluxului, acesta se extinde cu plapuma criptomonedelor. Universul banilor se divide astfel, cu un domeniu controlat cât de cât de sistemul bancar, în care trăiesc oamenii „obișnuiți”, și teritoriul virtual, cu legi esoterice, dominat de iluzii extraterestre. Se mai pot reuni cele două lumi care au canale de comunicare tot mai firave? Vizionarii cu miliarde fără număr vor să emigreze în spațiu, în timp ce săracii alungați de foamete, războaie, ură își mută cortul pe un teren al făgăduinței, care nu este mai niciodată atins.

 Între cele două extreme se plasează și realitățile românești, în care problemele turismului cosmic sunt înlocuite de dramele prin care trec zecile de mii de oameni loviți de inundații repetate în Munții Apuseni. Valea Arieșului, leagănul exploatării aurului încă din vremea dacilor, a devenit o a doua Vale a Plângerii. Loviți crunt de distrugerea mineritului aurifer și cuprifer, moții au rămas sub tutela jefuitorilor de păduri, ultima bogăție la are mai au acces. Agoniseala făcută cu greu în Țara Aurului, devenită un  tărâm al rumegușului, a fost spulberată de viituri. Palidele promisiuni de ajutor făcute de guvernanți vor fi și ele uitate, cum la fel au fost îngropate toate programele de revigorare a zonei. Mai mult, Roșia Montană a ajuns din pepita auriferă a Europei o bombă cu efect devastator asupra bugetului, dacă explodează cererea de 4 miliarde de euro depusă la instanțele internaționale de investitorii bursieri.

Profitând de fereastra de relaxare dintre valurile de COVID, zeci de mii de români plecați rapid în vacanțe spre alte zări trec prin calvarul revenirii acasă din țările care își schimbă peste noapte culoarea pandemică. Supărarea nu este transmisă cu fața la oglindă ci, cu vehemență, spre autoritatea sanitară care nu a băgat vaccinarea în viteză. Campania uriașă de dezinformare la nivel global, cu „vedetele naționale antivaccin” ca promotori cu largă audiență, a reușit să compromită principala cale de protecție la virus. După valurile de pandemie și valurile râurilor scăpate din albii, vedem că vine peste noi și un val de anarhie care are expresii furibunde, inclusiv mersul pe contrasens pe autostrăzi. Este România un caz singular în această lume nebună, nebună care  și-a pierdut busola? După pierderea de sex și anularea genurilor devenite numere, ce mai urmează? Bezos &comp or ști care este mutarea următoare, de se pregătesc să plece spre alte planete!   

×