x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Milogeala anti-video

Milogeala anti-video

de Razvan Barbulescu    |    15 Mai 2012   •   15:08

O nenorocire. Trei sferturi din aspirantii la bac sunt in plop. Trebuie sa puna mana pe carte. Nu e rost de copiat nici anul acesta, Ponta n-a taiat camerele video. Prin scoli mai plutea o adiere de speranta politica, ca o data cu pedelistii sa cada si camerele video. Pana la examene, simularile au fost sincere, elevii s-au facut ca.

Indignarea parintilor e curata. Cu argumente. De ce ar face exceptie de la morala generala comportamentul unui copiangiu? De ce Roberta, da, si noi nu? Se compara o vila din furat cu o amarata de ciorna? De ce ar avea copiutele alt statut decat spagile, comisioanele, sarsanalele cu pui si malai din campanie?

In tara, simularile la bac au fost pe masura asteptarilor: jenante. Imediat dupa simularea de la Timisoara, s-a starnit o milogeala sfasietoare, mai tare ca la metroul din Paris. De la pirandele care-si viseaza odrasele cu masterat (asta e descriminare, manca-ti-as) la parintii cu copii puturosi, care in general sunt geniali, dar li se falfaie de scoala. O profesoara din Timisoara marturisea ca elevii le dau de inteles ca vin la scoala de mila profilor. Le fac hatarul. Ca-i tin pe leafa. Asa ca profii sa nu-ntinda coarda. Femeia povestea ca o colega, la dirigentie, nu stie cum sa faca sa nu enerveze elevii, sa n-ajunga pe facebook ca vrea sa faca sex cu clasa. Ii tine atenti cu rahaturi din tabloide, cu aerul ca dezbat subiecte de cultura generala.

La Timisoara, 61 la suta dintre elevi au picat la romana; 73 la suta, la mate, 70 la suta la biologie. Cu totul necolegial, trei elevi au luat 10. Au fost izolati, sa nu strice moralul multimii. Rezultatul la simularile celor mai mici au fost oarecum echitabil - jumatate au trantit romana, peste jumatate, matematica. Din cinci mii, cati au simulat evaluarea nationala, 25 au luat nota 10. Cat sa alcatuiesti o clasa de exceptie, din care, la maturitatea adanca, jumatate sa plece din tara.

La Iasi, in patru licee tehnice, rod al consecventei si solidaritatii, nici un elev n-a apucat nota 6. Parintii isi smulgeau parul din cap, elevii erau optimisti. Un antrenor de fotbal ar aprecia ca au atitudine. La Protv, un pusti umbla cu arogante: rupsese gura scolii cu un 3,60. Starea de spirit, de la buna spre excelent. Unii promiteau ca se pun cu burta pe carte, altii ca nu mai conteaza, parasesc incinta.

Fara video, candidatii ar fi simulat scoala mult mai convingator. Bacul, desigur, ar fi fost un triumf.

×