Discutiile privind infiintarea Comunitatii Nationale de Informatii au declansat miscari in zona serviciilor de informatii.
Discutiile privind infiintarea Comunitatii Nationale de Informatii au declansat miscari in zona serviciilor de informatii. Decizia CSAT a coincis si cu numirea unor noi adjuncti ai sefului spionajului: "nigerianul" Silviu Predoiu si "cehul" Vasile Sarca. Toti cei patru fosti adjuncti au fost trecuti in rezerva si avansati in grad sau medaliati. De cand a devenit sef al statului, Traian Basescu a medaliat intreaga conducerea a spionajului romanesc. Persoanele avizate s-ar putea grabi sa traga unele concluzii de aici.
Incet, dar sigur, actuala administratie a reusit sa faca schimbari in serviciile de informatii, fara insa a-i inlocui pe directori. Sa le luam pe rand.
La SRI, doi ofiteri tineri au fost numiti deja adjuncti ai directorului. Doi au ramas. La SIE, patru adjuncti eliberati, doi nou-numiti. La STS, concentrarea de creiere a ramas constanta, iar la SPP nici o miscare. Un singur om a adus Traian Basescu langa el, pe fostul aghiotant al lui Petre Roman.
Lucrurile sunt mult mai nuantate la structurile informative departamentale. De la 1 noiembrie, in MAI functioneaza Directia Generala Anticoruptie, un Internal Affairs romanesc. O structura cu atributii importante, rupte din cele ale Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna, condusa de Virgil Ardelean. Ca sa nu existe vreun dubiu ca seful DGA ar putea avea vreo complicitate prin MAI, in aceasta functie a fost numit un procuror tanar: Marian Santion. Cu atributii informative, un arest propriu si o cooperare extinsa cu DNA, aceasta noua structura ar putea sa inceapa pentru prima oara curatenia. Vor fi injurati, li se vor pune piedici, dar garantia lor se numeste Vasile Blaga. Si ministrul de Interne are o responsabilitate uriasa pentru succesul DGA, intr-un minister unde acuzatiile de coruptie si complicitate cu mafia sunt la ordinea zilei de 15 ani.
La Ministerul Justitiei, Monica Macovei a numit acum cateva luni un nou sef al structurii informative - Directia Generala de Protectie si Anticoruptie - , pe procurorul Doru Dobocan. Obtii informatii interesante de la un astfel de organism, mai ales acum, cand VIP-urile politice si financiare se inghesuie pe la Parchet si prin arest.
Insa cea mai mare batalie se da pe singurul serviciu departamental despre care se spune ca are greutatea SRI si SIE. E vorba despre Directia Generala de Informatii a Apararii, cu cele doua ramuri ale sale: Directia Informatii Militare (DIM - ramura externa) si Directia Siguranta Militara (DSM - ramura interna). Pana in luna octombrie, lucrurile au fost stabile. Apoi a plecat generalul Rotaru si a fost numit generalul Medar. Dar numirea ultimului in functia de consilier prezidential a complicat un pic lucrurile. Directia mentionata este in momentul de fata un camp de lupta deschis.
Liberalul Teodor Atanasiu
si-a adus cu el la inceputul mandatului de ministru al Apararii un apropiat. Pe Vasile Paun, fost cadru al DGIA, specialist in razboaie informationale, un tip apreciat pana in 2003, cand a trecut brusc in rezerva si s-a inscris in PNL. Desi dorea sa-l numeasca director plin al DSM, Atanasiu
n-a reusit sa-l puna decat adjunct, din cauza opozitiei generalilor importanti, in frunte cu seful SMG, Eugen Badalan. Care a spus raspicat ca n-are ce sa caute un membru al unui partid politic in fruntea contraspionajului Armatei.
Plecarea lui Medar la Cotroceni i-a prilejuit lui Atanasiu o noua miscare. L-a numit pe Paun director adjunct la DGIA. Director plin nu poate, pentru ca functia e de militar, iar Paun e deocamdata civil. In plus, Atanasiu ar fi avut nevoie de avizul CSAT, pe care intuia ca nu-l va obtine.
E un razboi rece care dureaza de 11 luni.
Basescu e de partea generalilor, in frunte cu Medar si Badalan. Si sustine ca politica n-are ce cauta in Armata.
Atanasiu si Paun merg pe mana politica (PNL) si sunt sprijiniti de premierul Tariceanu.
Exista insa o solutie neutra, care ar pune capat oricarei dispute. Numirea in fruntea DGIA a unui militar de cariera din Statul Major General, cu avizul CSAT.
Propunerile sunt deja la seful statului, iar pe lista sunt generalii Constantin Croitoru, Teodor Frunzetti si Florin Pinta. Saptamana aceasta se decide. Mingea este la Traian Basescu.