x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Misiunea funcţiei şi misiunea divină

Misiunea funcţiei şi misiunea divină

de Razvan Barbulescu    |    12 Mar 2012   •   21:00

Reintregirea salariilor bugetarilor i-a dat prilejul lui Ioan Oltean sa-i mai dreaga moralul lui Traian Basescu, zdruncinat, dupa cum spunea, din 2009 incoace. Profetul Oltean crede ca reintregirea salariilor bugetarilor inainte de alegeri e o "coincidenta cereasca".

Presedintele avea si el ceva in minte in acest sens, dar a inlaturat rapid ideea atunci cand, vorbind despre ingratitudinea umilitorilor, marturisea ca "totul a fost compensat de misiunea functiei... Doamne fereste, nu vreau sa se inteleaga ca e vorba despre o mi­siune divina...". A zis-o. I-a dat prin cap. L-a strafulgerat. Fiindca nimeni nu s-ar fi gandit la o astfel de apropiere, decat daca o zicea Gigi Becali.

De altfel, chestia asta cu "mi­siunea divina" da tarcoale pedelistilor, de la Udrea si pana hat la Roberta, via Oltean. Il incearca si pe Boc. Cand aminteste de sacrificiul lepadarii de guvernare si de salvarea Romaniei, Boc are o lumina ciudata, ati observat? De ca si cum ar simti o aura peste scafarlie, ca Roger Moore in "Sfantul". Parca tot Oltean ii dadea apa la moara: "Sa nu vina o vreme cand il vom regreta pe Boc".

La pedelisti se poarta mesia­nismul. Afisat sau inclus. Gelosi pe figura iluminata si transpirata a lui Flutur, care cobora din avion cu Lumina de la Ierusalim, pedelistii nu mai au somn. De aici si distanta care s-a cascat intre partid si poporul care nu-i merita. Intre ei si mahalagiii inepti.

Auzindu-l vorbind despre reforme, inclini sa-i dai dreptate presedintelui. Mai ales de cand s-a confesat in Evz ca, desi nu pare, el citeste literatura de specialitate, urmareste analize, aprofundeaza doctrine economice.

Numai ca ineptul de mahala se trezeste ca prostul, ca d-aia e inept: de ce dorinta de bine, stiinta presedintelui si luminile din partid nu le sunt si lor utile? Ca scoaterea tarii din rahat n-o fi doar pentru Oltean, Roberta, Elena si Cotoi, pe care presedintele ii tine drept viitor de aur al tarii?

Noi credem ca "aventura constiintei" presedintelui Basescu s-a incheiat atunci cand evolutia sa, de la stanga la dreapta (Evz), s-a incheiat brusc la primele semne de umilire. Exact atunci cand era s-o sfecleasca la referendum, dar voturile bete ale celor care au votat aiurea pe malurile Senei l-au scos de acolo de unde e si tara.

Reziduurile de umilinta de care mai aminteste astazi sunt un alint. O tema de mestecat. Varianta uscata a lacrimilor varsate in direct. Vazandu-l in impas, constiinta i-a suflat: bag-o p-aia cu umilirea!

×