x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Misterul masculin

Misterul masculin

de Tudor Octavian    |    26 Iul 2011   •   21:00

● Nu trebuie sa fii sociolog ca sa intelegi ca batrani frumosi ajung numai oamenii buni. La cei rai, batranetea le scoate la vedere uratul de dinauntru si-i sluteste.

● In avionul care nu mai are benzina, iar furtuna violenta de la sol il impiedica sa aterizeze, sotul si sotia isi marturisesc si-si iarta pacatele si asteapta imbratisati, murmurand o ultima rugaciune, sa se prabuseasca. Dar pilotul gaseste o falie in stratul agitat de nori si avionul aterizeaza fara probleme. Acasa, cei doi stiu ca si-au marturisit de fapt numai lucruri pe care le cunosteau unul despre celalalt si ca momentul de piosenie de dinaintea mortii nu mai trebuie pomenit niciodata.

● Lansarile de carte sunt urmate de un mic festin cu delicatesuri. Din meniu si din lista cu bauturi nu poti sa-ti dai seama daca a fost lansat un volum de versuri sau o culgere de texte politice. La cat de putin se castiga dintr-o carte, nu-i departe ziua in care autorul va onora asistenta cu iahnie de fasole si muraturi.

● La Beirut, in asa-numita "Cantina" a miliardarilor, multe dintre conventiile de afaceri, care impun mare discretie, se decid la toaleta barbatilor. In traditia locului, mi-a spus libanezul care ma invitase sa vad cum arata o astfel de "cantina" de lux, intra si un schimb de priviri peste mese care inseamna "Hai la pisoar" sa discutam.

● Tot mai multi oameni stiu cum trebuie salvata tara. Unii merg mai departe si stiu cum trebuie salvata planeta. Pentru situatia precara din familiie lor n-au nici o solutie, fiindca acasa ideile chiar trebuie dovedite cu fapte.

● Multe cuvinte si expresii au disparut din uz, iar cand sunt intrebuintate suna vetust, in afara momentului: glorie, virtute, loia­litate. "Misterul feminin", o formula care a stat la temeiul artelor mai multe veacuri, nu mai are nici una din conotatiile provocatoare de odinioara. De unde mister, cand totul e la vedere si in mod excesiv? Timid, intra insa in circulatie pandantul: misterul masculin. Am citit un articol plin de sine al unei cucoane de la o publicatie mondena despre "noul mister masculin", de unde trebuia sa deduc ca a existat si unul vechi, care insa s-a pierdut pe drum.

● Parintii, relativ varstnici, adusi la New York de un medic roman ca sa ingrijeasca de apartament si de caine, in luna in care el pleca in Florida, cu sotia, n-au rezistat nervos decat trei zile. Totul, in casa noua a medicului, era pe baza de senzori si telecomanda. Prietenul medicului, tot un roman stabilit in Statele Unite, i-a spus acestuia ca i-a dus la aeroport pe batrani si ca pareau terminati. Singurul care mai vorbea era barbatul. Butoane, prea multe butoane, zicea barba­tul, iar stewardul care i-a dat jos la Bucuresti a povestit ca asta a zis tot timpul.

×