x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Mitică dă cu competenţa-n gard

Mitică dă cu competenţa-n gard

de Dan Dumitrescu    |    14 Mar 2009   •   00:00

Dumitru Dragomir schimonoseşte de vreo săptămână încoace un zâmbet care nu-i al lui. Scrisorica, de această dată necodată, pe care a primit-o vinerea trecută de la Mircea Sandu, l-a umplut de treabă. O treabă mare rău de tot. Preşedintelui LPF i s-a cerut, în calitatea sa de prim-vicepreşedinte al FRF, să-i asiste pe reprezentanţii Politehnicii Timişoara – Marian Iancu şi Gheorghe Chivorchian – în litigiile pe care aceştia le au în instanţele internaţionale ale fotbalului. Misiunea i-a fost încredinţată prin delegare de competenţă. Şi, uite-aşa, Mitică s-a trezit competent prin forţa împrejurărilor.



Nu mai este el deputat, dar e mandatat. Mutarea lui Mircea Sandu este una extrem de abilă. Are schepsisul său. Marian Iancu a susţinut până acum, sus şi tare, că Timişoara pătimeşte doar din cauza unei presupuse ostilităţi pe care şefii FRF ar fi manifestat-o faţă de sine. Marota patronului timişorean s-a concretizat într-un adevărat război Iancu – FRF. Dumitru Dragomir, invocând o iubire sinceră şi dezinteresată (?!), a trecut cu arme şi bagaje de partea lui Marian Iancu. Dar, pentru a nu se strica definitiv cu Mircea Sandu, cel care i-a mai întins câte-o mână de ajutor lui Corleone atunci când acesta se afla la strâmtoare, Mitică a încercat să lucreze în spatele cortinei. Mircea Sandu a ignorat culisele pentru a nu pune paie pe foc. Acum, prin decizia sa, a tras cortina şi astfel a oficializat cuplul Iancu – Dragomir. Din momentul în care Marian Iancu a fost împroprietărit de FRF cu un tovarăş de drum care îi este şi prieten, orice justificare subiectivă a unui eventual eşec dispare. Cei doi vor trebui să facă însă echilibristică pe lamă de cuţit în misiunea pe care o au de îndeplinit, în litigiile cu nefericitul Zambon şi în disputa cu federaţia. Pentru că aşa cum victoria va fi una de cuplu, orice verdict negativ poate să se constituie în glonţul care va răpune doi dintr-o lovitură.

Marian Iancu a primit vestea împuternicirii lui Dumitru Dragomir cu mare bucurie. Mă tem însă că s-a cam grăbit atunci când a considerat că va avea, în sfârşit, cine să-i ţină spatele. Cred că Marian Iancu se va vedea nevoit de-acum înainte să cureţe locul şi în urma unor neglijenţe de care Dumitru Dragomir este oricând capabil. Delegarea de competenţă nu se poate substitui niciodată competenţei în sine. Prin multe din declaraţiile pe care le-a făcut în ultimele zile, Dumitru Dragomir, împuternicitul FRF, a dat deja cu competenţa-n gard. Trec peste momentul de sinceritate în care cel care pretindea că le ştie pe toate a recunoscut că nu este familiarizat cu speţa. Cu îngăduinţa de rigoare pot inventaria spunerea respectivă în contul unor necesare precauţii. La acelaşi capitol încadrez şi declaraţia colorată conform căreia atacarea unei decizii a TAS este echivalentă cu lătratului la lună. Dar când afirmi că Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Laussane a lucrat prima sentinţă într-o complicitate frauduloasă cu nimicul de Zambon nu mai beneficiezi de circumstanţe atenuante. Atunci chiar că latri la lună şi rişti să ajungi la ecarisaj.

×
Subiecte în articol: editorial iancu