x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Mizaţi pe sinceritatea lui Curcă

Mizaţi pe sinceritatea lui Curcă

de Dan Dumitrescu    |    19 Mai 2010   •   00:00

Actuala ediţie de campionat nu mai are de îndeplinit decât formalitatea actului final. Doar trei echipe rămân în grija ultimelor răvăşeli ale clasamentului. Pandurii Târgu-Jiu şi Po­li­teh­nica Iaşi speră să ajungă în ultima etapă a campionatului la pragul celor 34 de puncte. Iar dacă Universitatea Craiova nu va câştiga meciul cu Oţe­lul Galaţi şi va rămâne cu 33 de punc­te, una dintre cele două sărace ale ierarhiei să se salveze astfel de la re­tro­gradare.

Poziţiile din zona repe­ten­ţiei rămân importante chiar şi dincolo de scenariul propus de compe­ti­ţie. Pentru că retrogradarea se mai joacă şi prin canoanele funcţionăreşti ale fotbalului. Sunt multe cluburile care, din cauza unor nereguli financiare, riscă să nu primească licenţa pentru campionatul viitor. Pacienţii crizei licitează la greu favorurile comisiei de licenţiere a FRF. Şi complicate mai sunt căile domnilor. Sunt sigur că nu se va tăia în carne vie. Dar recidivistele, adică echipele care au mai beneficiat de clemenţă şi în trecutul apropiat, pot afla că nu mai merge cum mergea, că situaţia care a condus la retrogradarea Sportului Studenţesc poate deveni repetabilă.

Vorbind despre câştigarea campionatului, despre echipele care au prins loc de cupe europene şi despre retrogradare putem naufragia în ilu­zia că defunctul a avut de rezolvat pro­bleme serioase pe parcursul existenţei sale. Dar, oricât de nesimţiţi am fi, nu putem ignora realitatea de fapt. Am fost martorii uneia dintre cele mai schiloade ediţii de campionat. Un campionat în care neputinţa s-a întovărăşit de minune cu multă, foarte multă golănie.

Un campionat în care trupeţii neghiobi au cadenţat perfect sub comanda unor căprari şi mai neghiobi. Peisajul de fond al fotbalului nostru este atât de poluat, încât până şi excepţiile, fiindcă ele exis­tă, se pierd în ceaţa densă a im­pos­turii. Penultima etapă a campionatului, perfect încadrată în context, a lăsat în urma sa produse de eşapament urât mirositoare. Pariorii mizaseră pe o pace între Gigi Becali şi Adrian Mititelu, buni prieteni şi colegi de gândire savantă a fotbalului.

Dar pariorii au zbârcit. Universita­tea a pierdut în Ghencea şi n-a scă­pat de grijile retrogradării. În schimb, la finalul meciului Dinamo - Astra (3-3), su­por­terii dinamovişti au scandat: „La pa­­riuri aţi jucat, pe Dinamo-aţi în­gro­pat!". Ion Pârcălab, autograf de mare respect pe trecute performanţe ale dinamoviştilor, semnează şi el actul de acuzare lansat de suporteri, susţinând ideea unui meci bizar şi a aranjamentelor murdare. Naivi cum suntem, nu ne-am fi dat seama care este ţinta acestor atacuri.

Ne-am mai luminat însă atunci când domnul Borcea s-a vehementat îm­po­triva acuzatorilor. Despre care a spus că sunt penibili şi chiar nebuni, că nu văd fotbalul în termeni reali, că au văzut meciul la radio. Mă întreb dacă Borcea l-a atacat în aceiaşi termeni şi pe Nicolae Badea. Fiindcă şi pre­şe­din­tele CA părea tare nedume­rit după meciul Dinamo - Astra. Nu ştia dacă acesta s-a jucat pe teren sau pe in­te­res. Eu, pentru a risipi ne­du­me­ri­rile, aş miza, aşa într-o doară, pe sincerita­tea lui Curcă. Pentru că din poartă meciul se vede mai bine.

×
Subiecte în articol: editorial