x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Monoloagele puterii

Monoloagele puterii

de Miruna Munteanu    |    13 Apr 2010   •   00:00

Membrii PD-L nu mai au voie să apară la Antena 3 şi Realitatea TV. Partidul care guvernează azi România anatemizează public singurele două televiziuni care persistă în urâtul obicei de a critica puterea. Şi promite să le boicoteze până când îşi vor revizui atitudinea, revenind la "o corectă informare a opiniei publice".

În nici o democraţie funcţională, corectitudinea informaţiilor de presă nu e decretată de guvernanţi. Decizia aparţine consumatorilor de media şi, în cazuri extreme, instanţelor de judecată. Doar în regimurile totalitare adevărul e monopol de stat şi puterea veghează la justa lui diseminare. "Dictatura luminată" despre care vorbea Elena Udrea pare tot mai puţin o "glumă nevinovată". Dimpotrivă, fanteziile autoritariste ale favoritei Cotrocenilor sunt, iată, foarte populare în PD-L. Liderii acestui partid nu se mai sinchisesc nici măcar formal de rigorile jocului democratic.

Puterea portocalie îşi asumă fără inhibiţii rolul de arbitru al corectitudinii editoriale. În viziunea premierului Boc, e o dovadă de rea-credinţă să contrazici discursul oficial. Sau să remarci când acesta se contrazice singur... Liderii noului partid-stat par să creadă că problemele care nu sunt dezbătute la televizor nu există. Dacă nu ar apleca urechea la ştirile "mogulilor", românii ar putea fi convinşi că "trăiesc bine".

Ar fi suficient să audă mesajele optimiste ale guvernului, fără interferenţe răutăcioase din partea unor moderatori sâcâitori... Nici nu şi-ar da seama că lefurile au scăzut, şomajul a crescut, economia se duce de râpă... N-ar observa scumpirea medicamentelor şi ar uita de ratele restante şi de facturile imposibil de achitat. Deci, dacă românii sunt nemulţumiţi, de vină este presa. Sau, mai bine zis, o "anumită parte a ei". Guvernanţii îndeamnă naţiunea să se supere pe mesager.

Pe cei care aduc veştile proaste, dezbrăcându-le de poleiala demagogiei populiste. Pe cei care semnalează notele false din refrenele monotone ale propagandei de partid. Dacă nu pot fi controlaţi, trebuie discreditaţi. Conducătorii ţării îşi fabrică, de fapt, un pretext pentru a evita întrebări legitime, dar incomode. Întrebări pe care nici cei mai buni comunicatori ai partidului nu le-ar mai putea gestiona satisfăcător.

Minciunile debitate nonşalant riscă să-ţi explodeze în faţă dacă interlocutorul e pregătit să le demonteze. Marcel Hoară a constatat-o recent pe pielea lui. Dialogul a devenit, aşadar, primejdios. Puterea portocalie preferă să monologheze. Şi speră că electoratul nu îşi va da seama de şmecherie.

×
Subiecte în articol: editorial