x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Moţiunea Macovei, raţiunea unui eşec asumat

Moţiunea Macovei, raţiunea unui eşec asumat

de Miruna Munteanu    |    25 Feb 2013   •   15:16

În cursa pentru conducerea Partidului Democrat Liberal, Cotroceniul controlează acum doi candidaţi din trei. Intrarea în competiţie a Monicăi Macovei pare la prima vedere să o dezavantajeze pe favorita preşedintelui, Elena Udrea. Ba pare chiar un gest de frondă, de vreme ce Traian Băsescu le ceruse public “intelectualilor reformişti” să aleagă între taberele deja formate: "Dacă se izolează şi depun o moţiune separată, riscul este să obţină un eşec" .
De fapt, nu e nici un risc. Este o certitudine. Paraşutaţi în partid prin graţia Cotroceniului, intelectualii lui Băsescu au fost tot timpul izolaţi. Impuşi prin voinţa lui Zeus, dar complet lipsiţi de influenţă proprie, nu au nicio şansă să rupă din voturile pe care contează Vasile Blaga. Confiscând eticheta de “reformişti”, o pun în dificultate mai degrabă pe Udrea – care începuse deja să fluture acelaşi slogan.

Ce sens are, deci, această moţiune, sortită in start eşecului? S-au sucit brusc intelectualii intransigenţi ai partidului şi vor să-l sprijine, indirect, pe “buldog”? Muşcă mână care i-a proptit în PDL? Nu, în niciun caz.

Candidatura echipei Macovei este, în opinia mea, parte a planului B imaginat de Cotroceni pentru eventualitatea că Udrea pierde bătălia cu Blaga. Caz în care Traian Băsescu se va dezice complet de PDL. Şi va avea urgent nevoie de un alt partid prezidenţial. Se va întoarce, aşadar, la scenariul “Albă ca Zăpada”, imaginat de mult de Sebastian Lăzăroiu.

Dacă Blaga câştigă, “reformiştii” lui Macovei vor părăsi PDL. Vor denunţa obtuzitatea unei formaţiuni incapabile să-şi schimbe năravurile. Vor acuza, probabil, fraude şi mişmaşuri electorale (au experienţă de la referendum). Tema a fost deja enunţată, chiar de Traian Băsescu. Udrea a cerut un mega-congres cu 10.000 de delegaţi pentru a dejuca aranjamentele de culise care, chipurile, o dezavantajează. Macovei şi-a exprimat dezamăgirea că “doar” 5000 de oameni vor vota pe 23 martie. Cică baza partidului este ignorată. Nu fusese, pesemne, în mai 2011, când 1500 de electori îi păreau suficienţi pentru a-l reconfirma pe Emil Boc.

Invocând idealuri înalte, virtuoşii ultragiaţi vor pune de un nou partid. Recuperându-i şi pe ceilalţi pioni ai Cotroceniului – din PDL, sau risipiţi prin varii construcţii politice butaforice. O jucărie nouă pentru preşedintele-jucător. Încropită din resturi ale jucăriei stricate tot de el.


×