x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Motivul real al atacurilor antisemitei Ana Gomes împotriva conducerii PSD

Motivul real al atacurilor antisemitei Ana Gomes împotriva conducerii PSD

de Dan Constantin    |    24 Feb 2019   •   17:58
Motivul real al atacurilor antisemitei Ana Gomes împotriva conducerii PSD

Ana Gomes , europarlamentar socialist,a fost remarcată de propagandiștii #rezist pentru faptul că l-a apostrofat pe Liviu Dragnea după discursul liderului PSD la Congresul Socialiștilor Europeni desfășurat la Madrid în 22-23 februarie. Gomes este prezentată  într-o lumină pozitivă,ca o luptătoare cu corupția și din aceste convingeri ar porni repetatele ei atacuri la adresa premierului Vioricăi Dăncilă și a lui Liviu Dragnea, președintele PSD, care fac totuși parte parte din aceiași familie politică-PSE -cu reprezentanta socialiștilor portughezi.

 Motivul real al înverșunării  Anei Gomes trebuie însă căutat în pozițiile și acțiunile clar exprimate de premierul român și liderul PSD față de Israel, în totală opoziție cu opțiunile europarlamentarei din Portugalia. Gomes este acuzată  de antisemitism în urma unor declarații publice la adresa ONG –urilor comunității evreiești și pentru interpretările ei controversate privind Hiolocaustul. În 28 februarie 2017, Ana Gomes a organizat la Parlamentul European o dezbatere privind Orientul Mijlociu la care  invitat ca principal vorbitor  pe Omar Barghouti, liderul unei mișcări care vizează boicotul total economic,academic și politic al Israelului. Stând alături de acest palestinian radicalizat, Ana Gomes a declarat că „ONG-uri eveiești fac un lobby pervers care încearcă să intimideze oamenii”.Comitetul Evreiesc American a solicitat Parlamentului European să se disocieze de declarațiile antisemite ale Anei Gomes, adresâdu-se în acest sens lui Antonio Tajani, președintele PE. De altfel, grupul europarlamentarilor socialiști din PE  a refuzat să cauționeze acțiunea Anei Gomes.

 În 2018,Guvernul României și Președintele Camerei Deputaților au făcut declarații și acțiuni diplomatice care pledau pentru mutarea Ambasadei Romîniei la Ierusalim. În 2019, Viorica Dăcilă a prezidat la începutul lunii februarie, la Bruxelles, conferința „Lupta împotriva antisemitismului”organizată de instituțiile europene, la care au participan și numeroase organizații neguvernamentale ale comunității evreilor. Anterior,Ana Gomes se retrăsese de pe lista de inițiatori a unei rezoluții a PE care definea Holocaustul, menită să expliciteze, pentru a putea fi sancționate acțiunile negaționiste.

Viorica Dăncilă a respins remarcile făcute de Gomes la adresa capacității ei de guvernare. Dăncilă a evocat poziția șubredă de moralitate a europarlamentarei din Portugalia, împotriva căreia au fost cerute repetat, cereri de ridicare a imunității. Gomes a considerat că informațiile nu sunt „factuale”, deși în 2013 și 2017 , Procuratura Generală din Portugalia a făcut cereri către Parlamentului European pentru ridicarea imunității acesteia pentru declarații calomnioase. Cererile au fost respinse de comisia de imunități a Parlamentului European.

×