x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Mulţumesc... de o sută de ori pe zi

Mulţumesc... de o sută de ori pe zi

de Maria Timuc    |    20 Oct 2011   •   21:00

Albert Einstein spunea "multumesc" de o suta de ori pe zi. "Imi amintesc de o suta de ori pe zi ca viata mea launtrica si cea exterioara depind de munca altor oameni, fie ei vii sau morti. Acest lucru ma imbie sa fac eforturi mai mari pentru a darui la randul meu ceva, raspunzand astfel in aceeasi masura pentru tot ce am pri­mit si pentru tot ce continu sa primesc", a spus ma­rele fizician Albert Einstein, savantul ale carui idei au schimbat fata lumii noastre. Am preluat citatul acesta din cartea "The secret; pu­terea", de Rhonda Byrne, tradusa la Editura Adevar Divin. Autoarea vorbeste despre pu­terea extraordinara a recunostintei, care poate fi exprimata printr-un sincer "multumesc". "Cunosc mii de oameni care au reusit sa iasa din cele mai dificile situatii imaginabile cu ajutorul recunostintei. Cunosc cazuri de vindecari miraculoase ale unor boli pe care medicii le credeau fara speranta de vindecare; recuperari ale unor rinichi blocati, vindecari ale unor boli de inima, regenerarea ochilor si revenirea vederii, disparitia unor tumori si regenerari ale oaselor. Cunosc cazuri ale unor relatii destramate care s-au transformat in relatii solide si armonioase cu ajutorul recunostintei...", spune autoarea mentionata mai inainte.

Asadar, recunostinta pare a fi cheia puterii noastre de a patrunde intr-un univers al iubirii, intr-un univers in care ne simtim iubiti si iubim. In lumea suferintei pe care o vedem zi de zi, in lumea deziluziei si a dezbinarii nu-i altceva decat mintea noastra si puterea ei de a crea toate aceste rezultate. Lumea oamenilor vinovati, lumea justitiei oarbe, lumea razbunarii de tip "ochi pentru ochi si dinte pentru dinte", lumea urii si a deznadejdii pare a fi exact lumea mintii "nerecunoscatoare".
Lumea mintii care nu vede ce primeste, ci doar ceea ce nu primeste. Lumea mintii nemultumite, a mintii continuu pusa pe carcoteala si pe vantoare de greseli este lumea care ne face bolile mai grele, sufletele nefericite si ne rupe aripile ce pot ajuta sa zburam in viata asta catre iubirea pe care o putem simti noi insine, nu aceea pe care speram sa ne-o dea altcineva. Mintea nefericita si razbunatoare, mintea fixata asupra raului nu poate exersa zborul diafan si stralucitor catre ideile pe care le-a vazut mintea recunoscatoare a lui Einstein. Mintea recunoscatoare apropie sufletul omenesc de puterea lui de a iubi si-n puterea noastra de a iubi si a simti fericirea sta si sensul vietii fiecaruia dintre noi. Caci orice am cauta, noi cautam fericirea. Cautam trairea numita fericire si nu un lucru anume pe care-l investim cu puterea de a ne face fericiti. Cautand bani, noi cautam bucuria.

Consecinta finala a faptului de a avea banii visati nu-i altceva decat starea de bucurie, starea de bine, de siguranta, de iubire ce se iveste in trairea noastra prin faptul de a avea bani. Altii cauta fericirea in relatiile cu sexul opus, unii in jocurile de noroc, altii in a ingriji gradinile, altii in mii si mii de ocupatii, adesea confuze si – in cele din urma – aducatoare de durere. Iata ca a spune multumesc oricarui lucru, oricarei fiinte, oricarei situatii binecuvantate din viata noastra ne poate salva din ghearele confuziei mintii, din ghearele cautarii fericirii in situatii dureroase, din mrejele bolii si ale dezastrului sufletesc.

Recunostinta ne ajuta sa simtim iubirea, sa o traim in noi insine. Recunostinta nu ne duce afara, in lume pentru a cauta sa fim iubiti, ci ne intoarce in interior, in propriul suflet, acolo unde a fost, este si va fi intotdeauna sursa iubirii, ca si sursa puterii ce ne daruieste inspiratia lui Einstein, posibilitatea de a ne vindeca atunci cand suntem bolnavi, puterea de a ne simti impliniti in relatiile noastre si ne deschide usa catre lumea frumoasa pe care ne-o refuza mintea omeneasca, depresia si rautatea. Daca Einstein a putut sa spuna "multumesc" de o suta de ori in fiecare zi, de ce n-am incerca si noi? Daca cei ce s-au salvat de la distrugere marturisesc ca au facut-o prin simpla si continua stare de recunostinta, putem sa facem si noi asta.

Miracolele apar din si prin lucrurile simple, iar a spune multumesc cu sinceritate pentru o mie de lucruri din trecut, a le multumi oamenilor ce ne ajuta in prezent, a le multumi celor ce vor veni catre noi in viitor poate fi o alegere salvatoare in orice situatie, cat de dramatica ar parea ea. Formula lui Einstein, sa spui "multumesc" de o suta de ori pe zi si sa simti recunostinta in inima ta pentru tot ce ai primit in viata mi se pare... o pastila vindecatoare, una care poate indeparta durerile emotionale, durerile mentale si multe dintre durerile vietii intr-un mod miraculos.

×