„Noi putem fi generația care ajută natura să se însănătoșească”. Așa spune pseudo-președintele Klaus Iohannis în Mesajul pe care l-a transmis azi, cu ocazia sărbătorii Zilei Mondiale a Mediului Înconjurător, și cred că nu putem fi decât întru-totul de acord. Întrebarea noastră este, însă, alta și anume: de unde ar trebui să începem? După care vine și răspunsul:haideți să începem de la sectorul 1! Sectorul cel mai mănos al Capitalei, literalmente sufocat de munții de gunoaie care nu încetează să se ridice din cauza conflictului artificial creat și întreținut de către primarul sectorului,Clotilde Armand, cu operatorul de salubritate, firma Romstal. Subiect intens discutat pe canalele de presă, ca și pe cele de socializare, despre care este foarte greu de crezut că nu știe și chiriașul de la Cotroceni. De ce,atunci, nu a intervenit domnia sa, poate că nu în acest mesaj solemn, ci printr-un alt mesaj, de data asta adresat direct primarului sectorului, primarului general al Municipiului București și, de ce nu?, USR-PLUS, formațiunea politică al cărei membru marcant și strălucit exponent este ultra-conflictogena doamnă Clotilde Armand?
Răspunsul nu este greu de aflat dacă schimbăm termenii discuției și formulăm întrebarea în acest fel:oare aceeași augustă, suverană tăcere ar fi păstrat-o domnul pseudo-președinte și în cazul în care primar al sectorului 1 ar fi fost un PSD-ist? Dan Tudorache sau altcineva, dar musai să fie un reprezentant al partidului pe care agit-propagandiștii domniei sale îl numesc „ciuma roșie”. Reacție absolut predictibilă, așa că nu are rost să ne mai pierdem vremea lansând supoziții.
Revenind la mesajul de azi al domnului pseudo-președinte vreau să îmi exprim și eu deplinul acord cu ordinul pe unitate dat autorităților locale privind amplasarea dispozitivelor de colectare a deșeurilor. Vorba este,însă, ce facem în cazul în care noi, cetățenii, punem resturile menajere și alte gioarse în pubele, dar acolo rămân fiindcă (dez) onor primarului sau altui ștab local i s-a pus pata pe firma de colectare? Romstal sau cum s-ar fi numind ea. Ceea ce se și întâmplă în sectorul1 al Cetății lui Bucur Ciobanul. Situație în care cred că, de-acum, trebuie să ne gândim foarte serios la o cu totul altă campanie de curățenie generală, dar,de data asta, nu numai de însănătoșire a mediului natural, ci și a mediului politic.
Ar putea să fie domnul Klaus Iohannis cel care poate să ajute actuala generație să determine însănătoșirea clasei politice? Cu tot regretul trebuie să spun că nu cred așa ceva. Și asta pentru simplul motiv că primele atinse de poluarea politicianistă sunt exact PNL și USR-PLUS, partide care formează și susțin actuala guWERNare. GuWERNare prin definiție politicianistă, de care domnia sa are nevoie ca de aer. Pentru buna informare a cititorului, reamintesc distincția pe care C. Rădulescu Motru a făcut-o între „omul politic”, pentru care contează interesul colectiv și binele public și „politicianistul”, care nu urmărește decât binele personal și al apropiaților săi. Distincție care datează de mai bine de un veac și căreia nu cred că trebuie să îi aducem, pe fond, măcar o corectură. Dimpotrivă, aș spune că ea este și, din păcate, rămâne foarte actuală! De ajuns, pentru asta, să ne gândim că, tot în aceste zile, Clotilde Armand este în centrul unui alt scandal. Scandal generat de declarațiile procurorului Sorin Iașinovschi de la SIIJ, din care rezultă că alegerile de la sectorul 1 au fost fraudate. Declarații la care trebuie neapărat să adăugăm presiunile exercitate pentru ca interviul procurorului de caz să nu fie difuzat pe Kanal D, postul pentru care fusese realizat. Cumul de factori care ne conduce la ideea că, și de această dată, politicianismul a reușit să intoxice foarte grav mediul politic.
Așa că, recitind vibrantul mesaj al domnului pseudo-președinte , și eu cred în șansele ca actuala generație să fie cea care va ajuta natura să se însănătoșească. Nu același lucru cred că îl putem spune și despre însănătoșirea mediului politic. Mai direct spus, să nu ne așteptăm la o reală însănătoșire, în ceea ce privește PNL și respectiv USR-PLUS-inclusiv la congresele celor două formațiuni-, ci,în cel mai fericit caz, doar la anumite cosmetizări de fațadă sau rotații ale cadrelor de categoria „vin ai noștri, pleacă ai noștri”. Pe fond, virusul politicianist rămânând să își facă mendrele în tihnă și după bunul plac.
Până când? Greu de spus, dar, cu certitudine, adevăratul răspuns nu îl vom afla nici de la pseudo-președintele Klaus Iohannis și nici de la guWERNarea sa!