x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Nemultumirile si sperantele unui ofiter de politie.

Nemultumirile si sperantele unui ofiter de politie.

16 Iun 2011   •   10:46

Imi doresc sa am puterea si curajul de a o lua de la capat si de a porni pe un nou drum profesional. In acelasi timp imi doresc sa am puterea de a rezista in acest sistem cangrenat si de a spera in continuare la zilele in care voi intocmi acte procedurale in dosarul penal al 'marii crize economice din Romania'.

Doar satisfactia completarii unei ordonante de retinere pe numele inculpatilor 'Blonda, Chioru’ si Piticul' imi da putere sa mai raman un pic agatat.

Am urmat aceasta cariera din pasiune, iar corectitudinea pe care am regasit-o in sanul familiei m-a indrumat in ceea ce am realizat pana acum in plan profesional. Am mers cu tata pe jos de multe ori pentru ca nu aveam bani de bilet de autobuz si-mi spunea in simplitatea lui: 'Bai tata, mai bine rabzi de foame si dormi linistit pe perna ta decat sa iei ce nu-i al tau' ... si asa am facut. Poate ca d-aia nu am casa mea nici dupa 10 ani de politie si nu-mi ajung banii de la o luna la alta, insa nu mi-e frica ca-mi bat colegii la usa la ora 6.00 dimineata.

Sa te razbuni pe o intreaga clasa sociala doar pentru ca poti face acest lucru si din motivul josnic de a-ti satisface un orgoliu personal este inceputul haosului si caracteristica principala a instaurarii unui sistem tiranic. Un mare filozof spunea odinioara ca liber nu este acela care poate face tot ceea ce-si doreste, ci acela care face doar ce-i permite legea sa faca. Explicatia e simpla: daca toti ar face ceea ce-si doresc imediat s-ar ajunge la incalcarea legilor si regulilor din societate, fapt ce ar duce la restrangerea drepturilor altor persoane si implicit, la un moment dat, ale celui care le-a incalcat initial, de catre altcineva care face doar ceea ce ce-si doreste. Un om ale carui drepturi au fost incalcate nu mai este liber, ci incatusat.

Teama ca te pune pe 'lista' daca deschizi gura in public sau apesi tastatura pe vreun forum trebuie sa dispara. Demnitatea meseriei si functiei pe care o ocupam ne obliga sa tinem capul sus, sa-mi privim fix si sa le spunem in fata 'Servesc Patria si cetateanul, nu politicianul'.

Va veni totusi un moment important in viata noastra cand va trebui sa facem doar ceea ce ne dorim si sa actionam asa cum simtim, iar acel moment este aproape.

Astazi sunt la rand politistii, maine medicii si postasii, oare cine va urma ?

Politicienii vor urma. De fapt cu ei trebuia sa se inceapa.

Sa pretinzi ca doresti sa reformezi tara si toate institutiile ei, dupa ce ti-ai facut fata ce 'isteata' parlamentar, fata cea 'desteapta', cu 5 la licenta, notar, iar fratele scos din poleiala mahalalei constantene afacerist de talie internationala, ca sa nu mai zic de restul cohortei portocalii, este ridicarea ipocriziei la rang de arta nesimtita. Cine te mai crede ?

Am o propunere pentru cei care ne taie veniturile: sa-si taie fiecare cate o mana.

De ce ? Este simplu. Ca sa muncesti ai nevoie de doua maini, insa ca sa furi si sa tai veniturile altora iti ajunge una.

Sunt convins ca va veni o vreme cand noi toti le vom taia, simbolic, o mana politicienilor care fura si le vom lasa pe amandoua doar celor care vor demonstra ca vor si pot sa munceasca pentru noi.

16.06.2011

Razvan Mihail Popescu

×