De cand a inceput isteria Dosariadei, nu obosesc a avertiza asupra unui pericol extrem de grav pentru o democratie ce se vrea adversara totalitarismului: rescrierea trecutului in interesul prezentului. A fost in anii comunismului, inclusiv cei ai comunismului ceausist, o practica dezastruoasa pentru educarea tinerilor in spiritul Adevarului. Perioada interbelica aparea in presa si in manuale ca una definita prin saracie lucie, teroare, mizerie morala. De ce? Regimul comunist avea interesul sa justifice instaurarea dictaturii prin abolirea democratiei.
Siguranta era prezentata drept o Fiara sinistra. De ce? Fostii ilegalisti aveau interesul sa convinga masele populare ca au dreptul la privilegii. Drept rasplata pentru lupta lor impotriva Fiarei. In chip asemanator, Dosariada a fost dublata de o uluitoare rescriere a trecutului. Romania lui Ceausescu e infatisata tinerilor drept un soi de Coreea de Nord. Securitatea lui Ceausescu e infatisata mai dura, mai necrutatoare, mai terorista decat NKVD-ul lui Stalin. O astfel de imagine nu corespunde Adevarului. In anii de inceput ai lui Ceausescu, s-a inregistrat un proces vizand instaurarea unui comunism cu fata umana. In 1971, din motive complexe, Ceausescu a renuntat la acest proces. Dar chiar si atunci, chiar si in anii Dictaturii cenusii din ultimii ani, nu s-a revenit la vremurile stalinismului. A fost un regim de dictatura. Inferior prin raportare la democratie. Superior prin raportare la dictatura din anii stalinismului. Impunerea acestei imagini tinerei generatii de azi, care n-a trait vremurile respective, e urmarea practicii neobolsevice de rescriere a trecutului. In batalia inutila pe care o duc marti seara am beneficiat de un aliat neasteptat: Traian Basescu. Intervenind in direct la Antena 3, presedintele si-a exprimat mahnirea ca Dosariada n-a dus la dezvaluirea adevaratelor crime ale Securitatii - cele dintre anii 1950-1960. In schimb, intregul linsaj mediatic s-a concentrat asupra Securitatii din anii Ceausescu. Cu instinctul sau de politician, Traian Basescu a sesizat ca exclusiva concentrare a argumentelor pe Securitatea din anii Ceausescu risca sa faca incredibila in fata marii majoritati a populatiei denuntarea crimelor Securitatii din anii 1950-1960. Desigur, romanii care au trait anii Ceausescu stiu ca Securitatea ii supraveghea. Imensa lor majoritate stiu ca asta nu poate fi etichetata drept crima. Crima era trimiterea la inchisoare a unui taran care nu voia sa se inscrie in colectiv.Citește pe Antena3.ro
a) Liderii liberali actuali
Pentru a o putea exclude pe Mona Musca, dar si pentru a-l tintui pe Traian Basescu pentru o eventuala relatie oficiala cu Securitatea (inevitabila la functiile detinute), liderii liberali actuali au impus in opinia publica imaginea unei Romanii ceausiste de teroarea si saracia din Coreea de Nord si a unei Securitati mai rele decat NKVD-ul lui Stalin. Fara sa-si dea seama ca romanii se vor intreba. Bine, bine, daca regimul Ceausescu a fost de la un capat la altul o Teroare continua, cum se explica faptul ca premierul Tariceanu a putut face o facultate, ca Teodor Melescanu a putut activa ca diplomat peste hotare, ca Bogdan Olteanu mai e in viata, ca Adrian Iorgulescu a avut o bursa la Roma in 1975.
b) Cei dezvaluiti acum a fi fost colaboratori ai Securitatii
Multi dintre ei s-au afirmat dupa 1989 ca stegari ai anticomunismului si antisecurismului.
Deconspirati acum ca fosti colaboratori, toti justifica momentul prin amenintarea cu arestarea, ba chiar si prin schingiuire.
Se intelege ca ei au tot interesul sa diabolizeze Securitatea lui Ceausescu. Doar o astfel de Fiara ar putea justifica de ce-au acceptat sa colaboreze.
Traian Basescu sustine ca o asemenea deturnare a scopurilor initiale ale Dosariadei loveste in clasa politica.
Nu credem ca nu e doar atat.
Rescrierea trecutului in interesele meschine ale prezentului loveste in tanara generatie.