x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Nesimţirea cadenţează durabil

Nesimţirea cadenţează durabil

de Dan Dumitrescu    |    17 Mar 2011   •   20:37

Eric Abidal se confruntă cu grave pro­bleme de sănătate. Situaţia cri­tică pe care o traversează fundaşul fran­cez al Barcelonei a creat reacţie sem­ni­ficativă în lumea fotbalului, de­pă­şind graniţele capricioase desenate de rivalitatea sportivă, oricât de se­ve­re ar fi fost aceastea. Ma­dri­le­nii de la Real au afişat înaintea me­ciului cu Olympique Lyon un mesaj de solidaritate şi încurajare pentru Abi­­dal. Mesajul şi fotografia lui Abi­dal, ne­a­pă­rat în echipamentul Bar­ce­lonei, au dominat Stadionul Santiago Ber­na­beu într-un moment de ma­ximă ex­punere, moment creat de op­timile Ligii Campionilor. Iar ni­ve­lul audienţei a potenţat gestul, ex­pri­marea solidarităţii umane, luând astfel for­ma discursului exemplar. Doar ri­goa­rea organizatorică a competiţiei a rămas rece şi inumană într-un ase­me­nea moment. Fiindcă nici unul dintre slujbaşii de serviciu ai UEFA nu şi-a luat responsabilitatea de a în­gă­­dui jucătorilor să poar­te pe echipamentul de joc acelaşi me­saj care fuse­se afişat pe tabela de mar­caj. Fiindcă în Liga Campionilor, pe echipamentul de joc, nu au loc de­cât sponsorii care finanţează cu bani grei com­pe­ti­ţia. Iar acolo unde lu­crează ochiul dracului nu au ce că­u­ta sentimentele.

Solidaritatea exemplară cu Eric Abidal are puterea de a crea reacţii. Din nefericire însă, înfrângerea in­di­fe­renţei nu este durabilă. Trezirile de acest fel au trăire scurtă. Ne­sim­ţi­rea cadenţează, în schimb, durabil. Fiindcă suntem nişte incorigibili. Nici măcar neclintirea din rigoare a func­ţi­o­narilor UEFA nu este capabilă să lase în urmă vreo învăţătură de minte. La noi, într-o lume dominată de şme­cheri şi aranjamente, riguroşii s-ar ale­ge instantaneu cu eticheta de idi­oţi. Ar fi striviţi, fără milă şi regrete, de vâna locală a teoriei conform că­re­ia orice e posibil dacă ştii să faci pre­ţul corect al îngăduinţei.

Informaţiile pe care presa sportivă le-a importat dintr-o altă civilizaţie concurează pilduitor cu producţia băş­tinaşă. Cristi Borcea anunţă că o in­to­xicaţie cu mercur, provocată de me­dicamente sau de duşmani, l-a adus la un pas de moarte. Omul este în­grijorat, şi o astfel de declaraţie nu tre­buie tratată, în nici un caz, superficial. Cu toate acestea, informaţia nu depăşeşte uşor bariera suspiciuni­lor de tot felul. Iar, uneori, generează chiar ironii. Cei care fac glume pe sea­ma declaraţiei lui Borcea nu sunt ne­a­­părat nişte indivizi insensibili la su­­ferinţă. Sunt doar victime ale unor alte întâmplări pe care Borcea le-a în­săilat în trecut din minciună, nişte foşti fripţi care se feresc de eticheta de frai­eri. Păcăliţii semnalizărilor minci­noase cred că şi acum Borcea în­cear­că manevre absconse, că Borcea nu do­reşte decât să se folosească de compasiune pentru a-i fi trecute cu vede­rea vinovăţii cărora nu prea le mai fa­ce faţă. Dacă Borcea trebuie să fie ju­de­cat pentru faptele sale, să fie judecat! Dar judecat ca om sănătos. Iar ver­dictele în acest sens aparţin doar pro­fesioniştilor, aparţin doar me­di­ci­lor. Nimeni nu-şi poate permite ju­de­căţi aproximative atunci când este vor­ba despre viaţa unui om. Chiar dacă Borcea nu-i Abidal.

Un alt subiect de amplă abordare în presa noastră sportivă face antiteză pu­ternică cu întâmplările de la Ber­na­beu. Gândiţi-vă puţin şi comparaţi rigoarea robotică a funcţionarilor UEFA cu dispreţul suveran pe care şefii fotbalismului de pe la noi îl afişează faţă de lege, faţă de regula convenită. Declaraţiile asumate pe pro­prie răspundere de conducătorii din fotbalul nostru se constituie în au­todenunţuri de mare calitate. Oriunde, în lumea civilizată, astfel de de­claraţii ar fi fost tratate cu zgomotul de închidere a lacătelor de puş­că­rie. La noi, autodenunţurile nu rea­li­­zează altceva decât ierarhii. Autode­nunţurile îi stratifică pe făptaşi, îi separă pe ghişeftarii mărunţi de tu­na­rii marilor lovituri. Iar fotbalul ră­mâ­ne doar vrăjeală de vorbitor.

×