x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Nodul Gordian din Lancram... Il taiem sau il desfacem?

Nodul Gordian din Lancram... Il taiem sau il desfacem?

de Laszlo Borbely    |    13 Iun 2005   •   00:00
Nodul Gordian din Lancram... Il taiem sau il desfacem?

Constructia salii de sport de la Lancram a nascut vii controverse din cauza amplasarii ei in apropierea mormantului poetului Lucian Blaga.

Presiunea creata de societatea civila impotriva acestei sali de sport a generat declaratii publice care nu au tinut cont de situatia obiectiva a constructiei. M-am gandit ceva vreme daca sa abordez acest subiect sau nu, insa cred ca este bine sa fac unele precizari.

Eu ii inteleg perfect pe cei care se manifesta impotriva acestei sali de sport. Intr-adevar, constructia este amplasata prea aproape de mormantul lui Lucian Blaga si prea aproape de un lacas de cult. Am fost la fata locului sa vad cu ochii mei despre ce este vorba si trebuie sa marturisesc ca nu am fost deloc incantat. In primul rand, ma intreb cum de urbanistii municipiului Sebes nu au observat ca o constructie moderna nu arata deloc bine langa o biserica si au permis eliberarea documentelor cerute pentru demararea constructiei.

Problemele pleaca de la autoritatile locale din Sebes care au dat acest amplasament pentru sala de sport. As aminti ca fixarea amplasamentului este atributul consiliilor locale. Responsabilitatea autoritatilor locale este si pentru eliberarea certificatului de urbanism si a autorizatiei de construire fara a tine cont ca in zona se afla un monument istoric. O alta intrebare care a imi trece prin minte este cum a putut sa dispara de pe lista monumentelor istorice, aprobata in 1992, zona de protectie a mormantului poetului Lucian Blaga, lucru care facut posibila eliberarea autorizatiei de construire fara avizul Comisiei Regionale a Monumentelor Istorice. Sau cum de nu au cunoscut acest detaliu important autoritatile locale. Acest ansamblu cultural a aparut pe lista abia in Ordinul emis de Ministerul Culturii in iulie 2004.

Toate aceste lucruri s-au intamplat incepand de acum doi ani. Sala de sport este aproape gata, iar discutiile nu mai ajuta la nimic in acest moment. Imediat ce am primit sesizari cu privire la aceasta sala de sport, am constituit o comisie care sa analizeze situatia. In cazul in care se constatau incalcari ale legii, atunci as fi cerut si eu, fara rezerve, demolarea salii de sport. Insa specialistii Inspectoratului de Stat in Constructii si ai ministerului au constatat ca actele au fost emise cu respectarea legii. In fata unei astfel de situatii, nu puteam solicita demolarea salii de sport. La motivele de natura juridica s-au adaugat si cele de natura financiara: demolarea salii de sport si refacerea ei pe alt amplasament implicau niste costuri suplimentare pe care nu stiu cine le-ar fi putut suporta.

Chiar daca demolarea nu este posibila, fapt recunoscut si de Comisia Regionala a Monumentelor Istorice, respectul fata de cultura, fata de ceea ce reprezinta Lucian Blaga pentru cultura, ne obliga ca macar sa mascam peretele salii de sport dinspre mormantul poetului astfel incat ochiul sa nu fie deranjat de cadrul creat prin prezenta salii de sport. Din acest punct de vedere, mi se pare foarte buna sugestia comisiei de a realiza un Memorial Lucian Blaga, structurat pe lungimea salii de sport. Evident, un astfel de proiect trebuie sa fie avizat de toate institutiile abilitate, mai ales de Comisia Regionala a Monumentelor Istorice.

As mai vrea sa fac o precizare. Campania societatii civile impotriva salii de sport a fost construita pe ideea ca din cauza acestei constructii dorinta poetului ca de la mormantul sau se se vada Rapile Rosii nu este respectata. Respectarea testamentului unuia dintre cei mai importanti poeti si filozofi transilvaneni este o chestiune de demnitate. Insa vederea spre Rapile Rosii este obturata de alte constructii, nu de sala de sport.

Spunand acest lucru nu inseamna ca sunt un aparator al celor care au promovat constructia pe acel amplasament. Nu! Personal nu sunt de acord cu ceea ce s-a intamplat, insa realitatea juridica, financiara limiteaza posibilitatile noastre de a interveni. In aceste conditii, nu ne ramane de facut decat sa realizam un proiect cultural in memoria lui Lucian Blaga, care sa atenueze impactul negativ pe care il are sala de sport asupra mormantului poetului.
×
Subiecte în articol: sport editorial salii