x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Noiembrie 2012, noiembrie 1946

Noiembrie 2012, noiembrie 1946

de Ştefan Mitroi    |    13 Dec 2011   •   21:00

S-a inceput cu comasarea scolilor. Nu insa in masura in care era necesar, deoarece se putea economisi mai mult daca se desfiintau toate scolile elementare din mediul rural, ceea ce ducea in mod obligatoriu la reducerea numarului de licee pedagogice, nemaifiind nevoie de atat de multi invatatori. fii apoi la ce le mai folo­ses­te copiilor de tarani scoala primara, atata timp cat sunt lipsiti de putinta materiala de a merge la studii mai departe?! Simpla pierdere de vreme!

S-a continuat cu comasarea spitalelor, nici ea dusa pana la capat. Oare chiar sa nu fi stiut guvernantii ca daca e si batran, si sarac, omul are o singura sansa sa scape de boala? Popa si groparii! Cati preoti ati auzit sa-si caute de lucru in strainatate, spre deosebire de doctori care emi­grea­­za intr-o veselie? Basca faptul ca exista suficient loc pentru extinderea cimitirelor. Stau mii si mii de hectare de pamant nelucrate. Li se poate da in felul acesta o intrebuintare!

A urmat comasarea posturilor co­mu­nale de politie, consecinta a co­ma­sarii competentei cu prostia la nivelul conducerii ministerului de Interne.

Putem spune ca, in contextul dat, comasarea alegerilor vine aproape ca o necesitate istorica. Cat priveste partea economica, socotim ca nu este totusi destul sa comasam doar alegerile care vor avea loc la anul. E prea putin! Ar trebui sa aruncam o privire in viitor, descoperind c-ar urma sa avem alegeri si-n 2016, dupa care, in 2020 si 2024. Vorbim de locale si generale. De ce nu le-am comasa, macar pe acestea, cu cele din toamna anului urmator? N-ar fi rau sa aiba aceeasi soarta si alegerile pentru Parlamentul european, precum si cele pentru presedinte. Iar din respect pentru traditie, pe toate acestea le putem comasa cu alegerile din noiembrie 46. fitiindu-se dinainte castigatorul, ar avea de castigat si bugetul.

Cum alegerile nu inseamna chiar toata viata noastra, am putea face din comasare un principiu de viata. Cu avantaje certe pentru bunul mers al lucrurilor, in general, si pentru noi toti, in special. Pentru ca tot vorbeam de scoala, de ce n-am comasa, in definitiv, clasele primare cu liceul si invatamantul superior? Va dati seama ce economii am face? Am putea, apoi, dupa acelasi model, sa comasam varsta copilariei cu maturitatea si batranetea. Zau ca nu este copilarie!

Lipsa autostrazilor s-ar putea rezolva comasandu-se, printr-o simpla hotarare de guvern, statiunile de la munte cu cele de pe litoral! Pana si lunile anului se pot comasa. Chiar e de dorit sa se intample asta. Oricum, cele mai multe dintre ele sunt pe cat de inutile, pe atat de compromise! Sa luam cateva exemple. Luna martie, la inceputul careia s-a nascut Ion Iliescu, trebuie sa dispara. La fel si iunie, ca urmare a faptului ca este luna de nastere a lui Nastase.

Pe luna octombrie ar putea-o salva revolutia, marea revolutie din Rusia, asa cum este salvata ianuarie de Ceausescu. Ce te faci insa cu nasterea regelui? Asa ca luna octombrie e musai sa piara. Dar ce punem in loc? Noiembrie, punem noiembrie cat cuprinde. Este cea mai buna dintre toate lunile anului. Consultati data nasterii lui Traian Basescu si va veti convinge! Ar fi minunat sa fie noiembrie in fiecare luna! Macar pentru bucuria de a-l serba pe presedintele nostru mai des decat o facem acum. Nu atat in interesul bugetului, cat al democratiei!

×
Subiecte în articol: editorial