x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Nu dobânzile-s mari, ci politicienii sunt mici

Nu dobânzile-s mari, ci politicienii sunt mici

de Ionuț Bălan    |    23 Sep 2022   •   06:19
Nu dobânzile-s mari, ci politicienii sunt mici

Nu știu dacă vă mai amintiți de Wim Duisenberg, dar el a fost primul președinte al Băncii Centrale Europene și vorbea de tentația politicienilor de a recurge la măsuri monetare, care aduc rezolvări temporare pe seama afectării perspectivelor economice pe termen lung.

Cei ce au urmat după el la conducerea BCE n-au avut nicio problemă să recurgă la relaxarea cantitativă, care a încălcat avertismentul unui alt bancher central, polonezul Leszek Balcerowicz, ce obișnuia să spună că banii sunt un mijloc de conservare a valorii.

Se vede însă că Duisenberg avea o bună expertiză. Dobânzile la împrumuturile pe termen lung se duc în sus peste tot în lume, taxând politicul. Statele emergente nu sunt scutite de așa ceva, după ce acelea care cochetau cu dobânzile negative erau considerate repere pentru români.

„Reperul” maghiar a ajuns însă să plătească dobânzi mai mari decât noi la împrumuturile pe termen lung și și-a reconsiderat poziția în privința rezervei de aur, pe care noi, românii, ne-am conservat-o, prudent, la un nivel semnificativ. Și așa cum BCE nu mai e condusă de Duisenberg, nici la banca centrală a Poloniei nu mai e Balcerowicz și de aceea s-a renunțat pentru o perioadă la abordările „conservatoare”, gen dobânzile sunt un obstacol în calea risipei de resurse, cu riscul de a se întoarce împotriva inițiatorilor.

Și câteva precizări utile în context. Banca centrală nu poate asigura stabilitatea prețurilor politizate, folosite pentru încasarea unei cantități mai mari de taxe. Ca să luăm un exemplu la întâmplare, cel al energiei, se observă cum respectivul produs, de cvasimonopol, se scumpește chiar și atunci când România devine o țară curată, dezindustrializată.

Cei care pretind că politica monetară are rol determinant și n-aduc vorba de fiscal sau structural nu identifică principii și cum trebuie să se schimbe paradigma. Probabil că ei și-ar dori ca banca centrală să „albească” toate inițiativele politicienilor, oricât de vicioase ar fi ele.

Îl citez iarăși pe profesorul francez de origine română Florin Aftalion, care spune că politicienii s-au schimbat foarte puțin în ultimele sute de ani. Ei cred că problemele pot fi rezolvate pe termen scurt crescând cantitatea de bani, ceea ce duce la inflație. După care nu vor vedea consecințele politicilor nefaste și vor încerca să controleze prețurile. 

 

×