x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale O escaladare primejdioasa

O escaladare primejdioasa

de Ion Cristoiu    |    19 Ian 2007   •   00:00
O escaladare primejdioasa

Asa cum am subliniat la "Sinteza zilei" in comentariul de dupa plecarea lui Calin Popescu Tariceanu, biletelul scos de presedinte n-a fost arhivat. Nu e vorba de un document oficial, a carui dezvaluire era impusa de legile transparentei, ci de un document privat. In batalia deja pe viata si pe moarte, presedintele a facut un gest ce se intalneste destul de rar la un asemenea nivel: a dezvaluit un moment care, de regula, se dezvaluie abia in memorii.

Pentru prima data de la declansarea Razboiului dintre Palate, la un atac al Cotrocenilor, premierul raspunde imediat. Nu printr-o afirmatie aruncata intr-un interviu, ci printr-o Declaratie de presa. Si nu oricum, ci acuzand, la randu-i.
Momentul de la Palatul Victoria a stat insa sub semnul improvizatiei. S-a vazut limpede ca premierul si consilierii sai au fost luati prin surprindere. De aici si cateva stangacii: enervarea cu greu stapanita, refuzul de a raspunde la intrebari, cererea unui document pe care a uitat sa-l mai primeasca. Dupa conferinta, premierul a venit la "Sinteza Zilei", de la Antena 3. Si alegerea emisiunii a fost gandita anume. "Sinteza Zilei" a fost gazda dezvaluirilor Elenei Udrea.
Ziarele si-au inchis editiile inainte de inceperea emisiunii, la 21:30. Daca interventia lui Calin Popescu Tariceanu ar fi avut loc mai devreme, sintagma Razboi total ar fi primit un continut mult mai bogat.
Pentru ca, intr-adevar, abia dupa ora de dezvaluiri facute de Calin Popescu Tariceanu putem vorbi de un Razboi total in adevaratul sens al cuvantului.

Confruntarea dintre presedinte si premier s-a desfasurat pana acum in anumite hotare dictate de nevoia pastrarii aparentelor:
a) Loviturile reciproce erau administrate prin intermediari. Mai ales cand era vorba de dezvaluiri.
b) Loviturile publice aveau un sens univoc: dinspre Cotroceni spre Victoria. Traian Basescu critica guvernul in numele dreptului la opinie sau facea aluzii la grupurile de interese. Premierul prefera sa taca sau sa raspunda echivoc.

Miercuri, 17 ianuarie 2007, poate fi considerata o zi istorica. Ziua cand cele doua Palate au intrat in faza Razboiului total:
a) Atacurile au fost lansate personal de fiecare dintre cei doi.
b) Atacul presedintelui a luat infatisarea unei Declaratii de presa de la Palatul Cotroceni. Nu o remarca intr-un talk-show la gura sobei, nu o vorba azvarlita de pe scara avionului. A fost o interventie bine pregatita si, mai ales, precis simbolizata: de la Palatul Prezidential. La randu-i, premierul a raspuns imediat si, mai ales, a acuzat, la randu-i, tot intr-un context incarcat de simboluri, declaratie de presa, alegerea locului: Palatul Victoria.
c) Presedintele nu s-a rezumat la a critica activitatea guvernului. L-a acuzat pe premier ca e portdrapel al unui grup de interese. Premierul nu s-a multumit sa critice activitatea presedintelui. L-a denuntat ca exprimand un cerc de interese.
Deosebirea deosebirilor fata de razboiul de pana acum e insa alta. Si asta mi se pare extrem de grava.
Asa cum am subliniat la "Sinteza zilei" in comentariul de dupa plecarea lui Calin Popescu Tariceanu, biletelul scos de presedinte n-a fost arhivat. Nu e vorba de un document oficial, a carui dezvaluire era impusa de legile transparentei, ci de un document privat. In batalia deja pe viata si pe moarte, presedintele a facut un gest ce se intalneste destul de rar la un asemenea nivel: a dezvaluit un moment care, de regula, se dezvaluie abia in memorii.
La randu-i, premierul a facut dezvaluiri incendiare din trecutul relatiei dintre domnia sa si Traian Basescu. Am aflat astfel, cu un deceniu mai devreme, de ce a refuzat premierul anticipatele, ce intelegeri secrete au avut loc dincolo de usile inchise.

Escaladarea razboiului prin dezvaluirea culiselor poate fi fatala ambilor combatanti si, prin aceasta, actualei Puteri.
Sunt multe momente nu numai din actualul mandat, dar si din companie, care au ridicat semne de intrebare. Renuntarea lui Stolojan, implicarea adeptilor MISA in compania electorala, impotriva lui Adrian Nastase, afacerea stenogramelor PSD, criza ostaticilor din Irak.
Ar fi momentul ca presedintele si premierul, intelegand ca se pot prabusi amandoi, sa evite reciproc dezvaluirile privind relatia lor privata.
Mai exista loc de escaladare?
Din nefericire, da.
Antrenarea institutiilor statului de drept in razboiul dintre Palate.
Declaratia iresponsabila a Laurei Codruta Kövesi despre posibilitatea unei actiuni a Parchetului impotriva premierului ne avertizeaza ca e posibil acest risc.
Dezastruos nu pentru cei doi. Dezastruos pentru tara!

×
Subiecte în articol: editorial premierul