Se stie ca sefii mafiei nu ucid ei cu mana lor. Pun sa faca asta pe un ins marunt, dispus la orice netrebnicie pentru a le intra stapanilor in voie, specializat in astfel de treburi murdare. Marian Vanghelie ni s-a parut a fi jucat rolul acestui ins trimis de capii mafiei sa ia gatul celui incomod. Si in tot acest timp, capii au stat in umbra cu paharul de whisky in fata si cu trabucurile in coltul gurii. Numarand milioanele de dolari din valize.
Noaptea de 14 spre 15 martie 2006. Ora 3:00 si ceva. La Hotelul Confort de la Otopeni a luat sfarsit reuniunea liderilor PSD de filiale judetene si a conducerii centrale. La finele unei discutii de aproape zece ore, verdictul e mai mult decat categoric: liderii locali si centrali i-au retras lui Adrian Nastase sprijinul politic. Asa cum a promis la Sinteza zilei de luni seara, Adrian Nastase isi anunta demisia din functia de presedinte executiv al PSD si de presedinte al Camerei Deputatilor. Nu stim daca nu cumva Adrian Nastase a cerut dinadins ca situatia sa sa fie pusa in dezbaterea liderilor judeteni si centrali. Scenariul initial - debutand cu scrisorile oamenilor muncii PSD-isti din Sectorul 1 al Capitalei, trecand prin transformarea lui Marian Vanghelie intr-un purtator de cuvant al PSD si terminand cu darea pe fata a adevaratei naturi a doctorului Sorin Oprescu, cea de politruc marunt - luase in calcul o demisie a lui Adrian Nastase printr-o simpla presiune mediatica artificiala. S-au vazut cusaturile acestei diversiuni din dezamagirea greu simulata a lui Mircea Geoana dupa sfatul de noapte. Domnia sa si-a exprimat regretul ca Adrian Nastase n-a ascultat indicatiile lui Marian Vanghelie, acest Napoleon de Ferentari in permanent razboi cu gramatica. Cererea de a fi judecat de un forum al PSD poate fi o lovitura bine calculata a fostului premier. De a-i obliga pe sforarii din umbra sa-si asume responsabilitatea mazilirii sale. Indiferent de jocurile lui Adrian Nastase, intamplarea de la Hotel Confort (ce mizerie, sa ti se hotarasca destinul politic printre cearsafuri murdare si prosoape motolite!) a avut toate notele unei executii in stil mafiot.Sa ne explicam. Reuniunea si-a propus sa transeze o chestiune fundamentala: retragerea sprijinului politic pentru presedintele executiv si al Camerei Deputatilor, un politician care se afla in fruntea partidului incontinuu, din 1993 pana azi (13 ani de zile!), fost premier al Romaniei, cel care a propulsat in Internationala Socialista un partid etichetat drept neocomunist. Intr-o tara ce se vrea pe cale de a intra in UE, un asemenea moment presupune o dezbatere ampla, temeinica, la nivelul intregului partid, o dezbatere in care liderii de la centru si din teritoriu sa-si precizeze limpede pozitia in fata opiniei publice. Astfel nu numai membrii de rand ai partidului, ci si simplii alegatori ar fi avut in fata, pentru a judeca si ei decizia finala, argumentele pro si contra.
L-au lasat drept purtator de cuvant pe Marian Vanghelie!
Nu intamplator. Revenind asupra afacerii Nastase, vom constata cu surprindere ca pentru scoaterea din joc a fostului prim-ministru s-au pronuntat, insistand pana la exasperare, doar trei insi: Marian Vanghelie, Marian Oprisan si Dan Tudorache. Desigur, s-au mai pronuntat, ambiguu insa, si alte persoane din PSD. Daca il scoatem din discutie pe Marian Oprisan, animat de o ura veche fata de Adrian Nastase, vom constata ca varful de lance al campaniei impotriva lui Adrian Nastase a fost Marian Vanghelie. Se stie ca sefii mafiei nu ucid ei cu mana lor. Pun sa faca asta pe un ins marunt, dispus la orice netrebnicie pentru a le intra stapanilor in voie, specializat in astfel de treburi murdare. Marian Vanghelie ni s-a parut a fi jucat rolul acestui ins trimis de capii mafiei sa ia gatul celui incomod. Si in tot acest timp, capii au stat in umbra cu paharul de whisky in fata si cu trabucurile in coltul gurii. Numarand milioanele de dolari din valize. Aceasta a fost impresia lasata de rezolvarea cazului Nastase: o executie in stil mafiot.
Citește pe Antena3.ro