x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale O greseala nu se repara cu alta greseala

O greseala nu se repara cu alta greseala

de Mihai Tanasescu    |    08 Aug 2005   •   00:00
O greseala nu se repara cu alta greseala

Luna august, o luna fierbinte la propriu si la figurat, pune pe tapetul pietei economico-politice cateva evenimente care atrag atentia mediului de afaceri. Este lesne de inteles ca prioritatea Guvernului o reprezinta masurile pe care trebuie sa le ia, pentru a obtine un raport de tara cat mai bun, raport ce va fi facut public la sfarsitul lunii octombrie.

Vedem astfel cum, cu spor si tragere de inima, mii de romani trec granita din Ungaria catre Romania in mod fraudulos, doar-doar vor scapa cu pasaportul intreg si cu posibilitatea ca dupa vacanta de vara sa se poata intoarce sa lucreze in Italia, Spania sau oriunde in Europa.

Trebuie sa ne punem intrebarea cum acest gen de politica, care in fond este corecta, in sensul respectarii regulilor de calatorie in strainatate, va influenta economia romaneasca. Sa nu uitam ca multe mii de romani sunt la lucru in strainatate si aduc sume de bani foarte mari in tara, ceea ce contribuie la un plus de valoare si, nu in ultimul rand, la crestere economica. De aceea, politicile de acest gen trebuie facute cu gingasie, dar in acelasi timp sa respecte acordurile internationale, in asa fel incat avantajul capatat de romani in anul 2002, acela de a putea sa circule liberi in Europa, sa poata fi pastrat si in perioada anilor care urmeaza. Sa nu reparam o greseala cu o alta greseala, astfel incat sa ne para rau mai tarziu.

Tot in aceasta luna fierbinte este asteptata, cu sufletul la gura, si noua strategie fiscala pentru anul care urmeaza. Se vorbeste de multa vreme ca aceasta strategie are in vedere, ca element esential, cresterea TVA incepand cu 1 ianuarie 2006. Este un inceput gresit de strategie. Ceea ce a spus FMI inca de la inceputul anului s-a adeverit. Dupa opt luni de functionare a cotei unice, bugetul de stat a pierdut aproape un miliard de euro prin aplicarea acestei cote. Pentru a inlocui acest minus de venituri, pe de o parte, iar, pe de alta parte, pentru a asigura veniturile necesare pentru anii care urmeaza, dar si pentru a raspunde cerintelor integrarii in UE.

Se doreste majorarea TVA, insa aceasta este o alta mare greseala, care va fi facuta. Este limpede ca o masura de acest gen arata lipsa de viziune, de preocupare fata de milioanele de romani care au venituri modeste. O asemenea masura va influenta in mod negativ traiul de zi cu zi al multor milioane de romani.

Este mai usor sa indrepti o greseala facand o alta greseala, decat sa recunosti ca ai gresit. Capitalul politic al Aliantei, in scadere vizibila, ar fi suferit si mai mult, in cazul in care s-ar fi recunoscut ca introducerea cotei unice de 16% a fost o greseala.

Strategia fiscala anuntata mai are in vedere si majorarea impozitelor pe masini si case, acolo unde capacitatea cilindrica sau suprafata depaseste un anumit nivel. In principiu, un impozit pe proprietate mai mare este corect, insa nu asa cum vor sa-l defineasca actualii guvernanti. Asa, va fi o greseala, la fel ca si puzderia de impozite aparute in prima jumatate a anului, cu menirea sa acopere gaura produsa de cota unica, dar al caror efect, din pacate, este nesemnificativ la bugetul de stat. Nu s-a produs decat o bulversare a pietei de capital, a pietei bancare, imobiliare, iar acum se preconizeaza o alta bulversare, care, probabil, va avea drept rezultat acelasi impact redus in veniturile bugetului de stat. Sunt greseli care costa scump Romania, sunt greseli care se vor repara cu greu, sunt greseli care, odata aplicate, genereaza coruptie. Greseala este cuvantul de ordine al actualei coalitii, greseala de guvernare, de administrare si de punere in practica a unor masuri bune. De fapt, intreaga politica economica a actualului Guvern este o mare greseala. Si, din pacate, acesta incearca sa repare greselile prin noi greseli.
×
Subiecte în articol: editorial greseala